2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

SpaceX, een bedrijf van Tesla’s CEO Elon Musk, wil in de komende vijf jaar 10 miljard dollar uittrekken om een netwerk in de ruimte aan te leggen. Google zou hier graag een steentje aan bijdragen met een flinke investering.

Volgens een anonieme bron van The Information is Google voornemens een flinke investering in SpaceX te doen, waardoor het bedrijf een marktwaarde van meer dan 10 miljard dollar krijgt. Volgens bronnen van The Wall Street Journal zou Google’s investering ongeveer een miljard dollar bedragen.

Het idee van SpaceX is om in de ruimte internet aan te leggen met behulp van satellieten. Deze objecten zouden met elkaar moeten gaan communiceren met behulp van lasers. Een eerder idee van OneWeb was ook op onderlinge communicatie tussen satellieten gestoeld, maar dan via het radiospectrum.

De satellieten moeten op een hoogte van zo’n 1200 kilometer rond de aarde draaien, wat veel lager is dan de typische 35.500 kilometer die normale satellieten hanteren. Het grootste voordeel van een dergelijk netwerk is dat de dekking veel beter is dan bij een bekabelde variant zou zijn, de snelheid zou ook beter zijn omdat licht sneller reist in een vacuüm. Op een dag zou dit netwerk ook gebruikt kunnen worden om Mars met het internet te verbinden. Elon Musk heeft zichzelf als doel gesteld om de mensheid op termijn naar deze planeet te brengen.

Google is volgens de bron overigens niet het enige bedrijf dat de ideeën van SpaceX ziet zitten. Momenteel loopt een investeringsronde en SpaceX zou weinig moeite hebben om investeerders voor zich te winnen.