3min

De Nederlandse telecomproviders zien hun gezamenlijke omzet teruglopen, dat heeft verschillende oorzaken, waaronder toegenomen concurrentie nu Tele2 ook een eigen netwerk heeft, maar ook de marktomstandigheden zijn minder goed. Roaminginkomsten zijn een aflopende zaak en providers beginnen daar nu dan ook al afscheid van te nemen. Daarnaast wordt mobiel bellen en internetten de afgelopen tijd steeds goedkoper, gunstig voor de consument maar niet voor de telecomprovider.

De Nederlandse telecommarkt is in beweging en belangrijker nog weer concurrerend. Lange tijd hielden de drie grootmachten het aanbod in Nederland in evenwicht, KPN, T-Mobile en Vodafone voerde allemaal eenzelfde beleid en als de prijzen bij de één omhoog gingen volgde al snel de ander. Nu met een vierde telecomprovider met een eigen netwerk zien we dat de concurrentie weer toeneemt. Tele2 heeft inmiddels zijn miljoenste mobiele klant aangesloten en zal gaan proberen aan te haken bij de andere drie providers. KPN lijkt met zijn complete aanbod met vast en mobiel een goede positie in de markt te hebben. Bij T-Mobile zien we dat het aantal abonnees nog steeds toeneemt, maar de omzet gaat wel fors omlaag. Vodafone lijkt vooral in de hoek te zitten waar de klappen vallen. De providers staan in elk geval onder druk.

Tele2

Tele2 is de enige provider die een omzetgroei wist te realiseren het afgelopen kwartaal en dat komt voornamelijk door het aantal nieuwe klanten dat werd toegevoegd. De omzet steeg met 1,5 procent tot 155 miljoen euro. Tele2 probeert vooral op prijs te concurreren in de Nederlandse markt en is daarin zeer succesvol. De nieuwe 4G-abonnementen slaan door de scherpe prijs goed aan, ook biedt Tele2 in het sim-only assortiment de mogelijkheid om voor een maandelijks opzegbaar abonnement te kiezen, dus Tele2 uitproberen is daardoor zonder risico, bevalt het niet, ben je zo weer weg.

KPN

KPN heeft de afgelopen tijd wat prijsverhogingen doorgevoerd en daar profiteert het nu van. De omzet steeg op de consumentenmarkt met 1,5% tot 802 miljoen euro, maar in de zakelijke markt daalde de omzet met 7 procent tot 569 miljoen euro. KPN concurreert niet op prijs, maar geeft wel fikse kortingen aan klanten die zowel hun vaste internetverbinding, televisie en telefonie combineren met een mobiel abonnement bij de provider. Klanten kunnen dan rekenen op korting, meer televisiezenders en een fors grotere databundel. Ook als je meerdere gezinsleden aansluit bij KPN krijgen ook die weer korting. Dat lijkt een zeer sterke strategie te zijn want KPN heeft steeds meer klanten die meerdere diensten afnemen.

T-Mobile

T-Mobile zit een beetje in een vreemde positie, lange tijd was T-Mobile een van de voordelige aanbieders in ons land, maar met de komst van Tele2 is daar een einde aan gekomen. Nu werkt T-Mobile heel hard om klanten vast te houden, maar ook om nieuwe klanten binnen te halen. Het wist qua nieuwe klanten niet onder te doen voor KPN en Tele2, in totaal haalde T-Mobile 54.000 nieuwe klanten binnen het afgelopen kwartaal, terwijl KPN en Tele2 elk 59.000 nieuwe klanten wisten toe te voegen aan hun bestand.

Als we kijken naar de T-Mobile sim only en T-Mobile postpaid dan zien we dat het aanbod niet super scherp is, maar dat T-Mobile probeert met extra’s de klant voor zich te winnen. Hierbij moet je denken aan onbeperkt muziek luisteren zonder dat het je data kost. Een gratis EU-roamingbundel elke maand en ook de mogelijkheid om binnen de EU gratis te bellen.

Vodafone

Bij Vodafone gaat het allemaal wat minder, het bedrijf zag het aantal klante afnemen en ook namen de inkomsten uit roaming af. Ook de omzet uit diensten en handsets ging fors omlaag. Vodafone zit echter in een fase waarin het gaat fuseren met Ziggo, de naam Vodafone zal ook komen te vervallen en worden vervangen door Ziggo. Hoogstwaarschijnlijk gaat Ziggo straks als de fusie een feit is eenzelfde strategie voeren als KPN. Klanten krijgen dan waarschijnlijk forse kortingen en extra’s als zij ervoor kiezen om hun mobiel abonnement en hun vast internet bij Ziggo onder te brengen. Vodafone kan in deze fase niet meer zoveel doen, maar moet wachten tot de fusie rond is.