2min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Obama heeft het voorzien op de miljarden die grote (IT) bedrijven jaarlijks wegsluizen om het betalen van belasting te omzeilen. Verschillende Amerikaanse multinationals hebben miljarden geparkeerd buiten de Verenigde Staten en daar wil Obama nu belasting op gaan heffen.

Op dit moment is het in de Verenigde Staten zo geregeld dat de bedrijven over de binnenlandse omzet 35 procent belasting betalen. Over buitenlandse omzet betalen de bedrijven ook 35 procent belasting maar daarop mogen ze de buitenlandse belasting in mindering brengen en ze hoeven dit pas te betalen als ze het geld naar de Verenigde Staten halen.

Dat laatste gebeurd nu niet waardoor heel veel multinationals geen belasting betalen over buitenlandse omzet en miljarden dollars in het buitenland hebben gestald. In Europa wordt zelfs een speciale belasting route gebruikt via Ierland, Nederland, Bermuda en weer terug naar Ierland, waardoor de bedrijven slechts 3 procent belasting betalen.

Dit is in een doorn in het oog van veel overheden, maar zolang de landen het niet eens worden over maatregelen zal er ook niks veranderen. Daarom maken deze multinationals hier al jaren dankbaar gebruik van. Nu heeft Obama echter een nieuw belastingplan wat mogelijk een einde gaat maken aan het omzeilen van de belastingen en ook Europese landen zal dwingen veranderingen door te voeren willen ze nog iets van belastinggeld zien van deze bedrijven.

Om te beginnen wil Obama een eenmalige belasting heffen van 14 procent op al het geld dat Amerikaanse multinationals in het buitenland hebben staan en vervolgens minimaal 19 procent op de omzet die Amerikaanse bedrijven elk jaar in het buitenland maken. De bedrijven mogen daar de in het buitenland betaalde belasting op in mindering brengen, in Nederland is de belasting voor bedrijven 25 procent maar in Ierland slechts 12,5 procent.

In totaal zouden Amerikaanse bedrijven op dit moment zo’n 2 biljoen dollar in het buitenland hebben staan, Obama denkt daar zo’n 238 miljard dollar aan belasting op te kunnen heffen. Verder verwacht Obama 565 miljard dollar te kunnen heffen in de komende 10 jaar op omzetten van Amerikaanse bedrijven in het buitenland. Ter compensatie wil Obama de belasting om binnenlandse omzet verlagen van 35 naar 28 procent en voor fabrikanten naar 25 procent.

Als dit belastingplan wordt doorgevoerd in de Verenigde Staten dan zullen veel Europese landen ongetwijfeld hun belastingtarieven gaan herzien en mogelijk 19 procent gaan heffen, mits de multinationals nieuwe mazen in de wet gaan vinden om de belastingen te omzeilen.

Vooral voor IT-bedrijven zijn de belastingen slecht nieuws, zo heeft Apple op dit moment 158 miljard dollar in het buitenland geparkeerd staan, Microsoft 92,9 miljard dollar, Google en IBM elk ruim 30 miljard dollar.