2min

Premier Rutte heeft een opvallende brief gekregen van maar liefst 80 Amerikaanse techbedrijven waarin ze hun zorgen uitten over de mogelijke verandering van de Nederlandse belastingregels. Ook waarschuwen ze dat als Nederland zijn belastingregels aanpast dit grote gevolgen kan hebben voor de investeringen in het land.

Het is inmiddels al jaren duidelijk dat Nederland wordt gebruikt door grote bedrijven om geld doorheen te sluizen, de bedrijven doen dit zodat ze in andere landen minder belasting hoeven te betalen. Zo heeft Apple inmiddels meer dan 200 miljard dollar aan winst geparkeerd staan die via Nederland is weggesluisd om belasting te ontwijken.

Een methode die door honderden bedrijven wordt gebruikt en die allemaal bang zijn dat Nederland de sluiproute binnenkort gaat sluiten onder druk van de Europese Commissie dat momenteel onderzoek doet naar de Europese belastingregels. Daarom hebben 80 bedrijven waaronder de allergrootste, Apple, Google en Microsoft in een brief aan Mark Rutte gewaarschuwd voor veranderingen aan de belastingregels. Het zou kunnen leiden tot veel minder investeringen in Nederland.

De bedrvijen hebben zich verenigd in de Sillicon Valley Tax Directors (SVTD). Deze organisatie heeft als doel een goed belastingbeleid voor de lange termijn te ontwikkelen en te bevorderen. In de brief wordt gesteld dat Nederland tot op heden altijd zeer aantrekkelijk is geweest voor de Amerikaanse bedrijven vanwege de huidige belastingregels. De organisatie raadt de overheid aan om zorgvuldig af te wegen of er wel aanpassingen nodig zijn aan de belastingregels.

Op dit moment maken de bedrijven gebruik van de zogenaamde "advance tax rulings", daarmee kunnen bedrijven in Nederland op voorhand afspraken maken over hun belastingheffing en kunnen ze een fikse korting bedingen. De Europese Commissie is niet blij met deze mogelijkheid en noemt het een vorm van staatssteun. Daarnaast willen veel landen dat bedrijven belasting gaan betalen in de landen waar ze de omzet behaald hebben en willen ze af van alle wegsluisconstructies.

De SVTD is bang dat de deuren binnenkort worden gesloten en dreigt daarom met het weghalen van investeringen uit Nederland. Verder stelt het nog voor dat Nederland de winstbelasting die nu op 25 procent ligt verder te verlagen om beter te kunnen concurreren met het Verenigd Koninkrijk en Ierland. In Ierland is dit tarief slechts 12,5 procent.