2min

Volgens The Information werkt Google samen met betaalplatform Square aan een nieuwe betaalsysteem dat werkt met je smartphone en het uitspreken van je initialen. The Information stelt zich te baseren op vier anonieme bronnen en daardoor lijkt de informatie redelijk betrouwbaar.

Google heeft al eerder geprobeerd een betaalsysteem van de grond te krijgen, maar Google Wallet kwam niet van de grond, hiervoor gebruikte Google ook de smartphone van de gebruiker in combinatie met NFC (Near Field Communication). Daarbij moet de smartphone in de buurt van een lezer worden gehouden net zoals bijvoorbeeld een OV-chipkaart. Dat werd geen succes terwijl Apple nu met een soortgelijke methode wel succes boekt met Apple Pay.

Google lijkt ook brood te zien in een goed werkend betaalsysteem en zou daarom nu opnieuw een poging willen doen samen met betaalplatform Square. De nieuwe dienst draagt vooralsnog de naam Plaso en wordt inmiddels al op kleine schaal getest door gebruikers. Bij Plaso zou de gebruiker kunnen betalen door zijn initialen uit te spreken tegen een Plaso-app. Vervolgens maakt de app contact met de servers van Google of Square om te verifiëren of de gebruiker echt is wie hij zegt dat hij is. Daarna volgt er een betaling.

Het klinkt allemaal nog een beetje vaag en we vragen ons ook af hoe veilig een dergelijk systeem is. Mogelijk dat Google binnenkort met meer details naar buiten komt over Plaso en het dan allemaal een stuk duidelijker komt. Google heeft in elk geval nog steeds zijn zinnen gezet op een eigen betaalsysteem net als Apple.

Voor de techgiganten is een eigen betaalsysteem vooral interessant omdat ze dan een klein percentage van het totaalbedrag kunnen rekenen als verwerkingskosten.