2min

Japan Display is naar verluidt in gesprek met Apple om orders binnen te slepen voor de komende iPhone-modellen. Als het bedrijf voldoende orders binnen weet te halen wil het 200 miljard yen, ongeveer 1,5 miljard euro, investeren in de bouw van een nieuwe fabriek die voornamelijk iPhone-schermen moet gaan produceren.

Japan Display is op dit moment al een van de leveranciers van Apple voor de productie van iPhone-schermen, maar Apple neemt ook schermen af bij LG Display en Sharp. De huidige fabriek van Japan Display zit inmiddels aan zijn maximale capaciteit, het bedrijf produceert op dit moment schermen voor Apple en enkele Chinese fabrikanten. Nu Japan Display niet meer schermen kan produceren moet het op zoek naar een oplossing om competitief te blijven, een mogelijk oplossing is de bouw van een nieuwe fabriek.

Voordat het bedrijf 200 miljard yen kan investeren zal het ervoor moeten zorgen dat het ook bestellingen heeft om uit te voeren in de nieuwe fabriek. Een nieuwe fabriek die omgerekend 1,5 miljard euro kost maar vervolgens niet voldoende gebruikt wordt kan tot grote problemen leiden. Japan Display zou naar verluidt met Apple in gesprek zijn om wat garantie te krijgen dat het bedrijf de komende iPhone-schermen ook mag blijven produceren.

Of Apple bereidt is om Japan Display te helpen is nog maar de vraag. Voor Apple is het van belang dat de prijs per scherm interessant blijft en dat ze voldoende schermen kunnen afnemen, als LG Display of Sharp de extra productie voorlopig prima kunnen opvangen zal Apple mogelijk weinig oren hebben naar de deal. Aan de andere kant moet Apple met de toenemende populariteit van de iPhone in landen als China zichzelf wel verzekeren van voldoende voorraad.