Microsoft heeft het afgelopen jaar afscheid genomen van het 13 jaar oude Windows XP. Dit besturingssysteem was simpelweg te oud om nog te ondersteunen. Microsoft is nu vast begonnen met het publiekelijk afbranden van Windows 7 als een verouderd besturingssysteem, ook uit dit besturingssysteem moet de stekker worden getrokken.

Het Windows 7-besturingssysteem zal in oktober van dit jaar 6 jaar oud zijn, en eerlijk is eerlijk dat is in de snel veranderende IT-markt ontzettend oud. De officiële ondersteuning voor Windows 7 loopt tot januari 2020, nog een kleine vijf jaar en dan gaat de stekker er helemaal uit. Het lijkt erop dat Microsoft geen zin heeft om opnieuw tegen dezelfde problemen aan te lopen als bij Windows XP en is daarom nu al begonnen met het wegzetten van Windows 7 als een verouderd besturingssysteem.

Vergis je niet, het is niet zo dat Microsoft niet achter hun eigen producten staat, het bedrijf is simpelweg van mening dat Windows XP, Vista en Windows 7 hun taak hebben volbracht en het nu tijd is voor een nieuw besturingssysteem. Op de Game Developers Conference die deze week wordt gehouden is Microsoft in gesprek met game-ontwikkelaars over de mogelijkheden die het bedrijf biedt op zijn platformen. Uiteraard komt de Xbox One daar voorbij, maar er is ook veel aandacht voor Windows 10. Chris Charla van Microsoft had een hele mooie powerpoint presentatie gemaakt en daarin kwam de onderstaande slide voorbij, zoals je kan zien is het duidelijk waar Windows 7 nu staat. De afgebeelde computer is een IBM uit de jaren 90 en is niet in staat om überhaupt Windows 7 te draaien maar Charla wil iets duidelijk maken.

Ontwikkelaars doen er slim aan om Windows 7 niet langer te zien als een goed platform om games voor te ontwikkelen. De toekomst ligt bij Windows 10 en hoe sneller game ontwikkelaars daarop overstappen des te beter. Op Windows 10 zal ook DirectX 12 zijn intrede maken en mogelijkheden bieden om nog mooiere en betere games te ontwikkelen. Daarnaast is het voor ontwikkelaars redelijk eenvoudig om een Windows 10 game naar de Xbox One te vertalen of vice versa.

Ook op andere vlakken zal Windows 7 straks een hele verouderde indruk gaan maken, de games op Windows 10 zullen superieur zijn aan dezelfde game op Windows 7, maar ook met de universal apps. Microsoft introduceert met Windows 10 universal apps, deze apps kunnen ontwikkelaars eenvoudig bouwen en werken direct op alle Microsoft-platformen. Een universal app voor Windows 10 werkt op een pc, laptop, tablet, smartphone en zelfs de Xbox One. De enige eis is dat het systeem Windows 10 draait.

Tot slot is er nog het psychologische effect, Microsoft heeft ervoor gekozen om Windows 9 over te slaan en dat is een hele slimme psychologische zet. Gebruikers denken straks ik heb Windows 7 en mijn vrienden, kennissen, familie hebben Windows 10. Het feit dat Microsoft kiest voor de naam Windows 10 in plaats van Windows 9 zou hetzelfde psychologische effect kunnen hebben als 99 cent of 1 euro.

Het staat dus vast dat Microsoft er alles aan gaat doen om gebruikers ertoe te bewegen afscheid te nemen van hun huidige Windows-versie en over te stappen op Windows 10. Om dat kracht bij te zetten heeft Microsoft besloten om het krachtigste argument van kritische gebruikers weg te nemen, namelijk de prijs voor een Windows-licentie. Microsoft heeft besloten dat zodra Windows 10 op de markt komt iedereen gratis mag overstappen die in het bezit is van een Windows 7 of Windows 8-licentie. Het gratis overstappen is overigens wel gelimiteerd tot de eerste 12 maanden, iedereen die daarna nog moet overstappen moet wel een nog onbekend licentiebedrag gaan betalen.