1 min

Minister Kamp van Economische Zaken gaat er in de Tweede Kamer en in Brussel op aandringen dat internet op het platteland beter geregeld moet worden. Hij wil fiscale voordelen bieden aan bedrijven die dit mogelijk maken. Bijvoorbeeld door ze langer geen belasting te laten betalen over kabels die niet gebruikt worden.

In Nederland beschikken zo’n 7 miljoen huishoudens en bedrijven over breedbandinternet, er zijn echter zo’n 300.000 huishoudens en bedrijven die zich op een afgelegen locatie bevinden en waar snel internet onmogelijk is. Dat wil Kamp oplossen door toch kabels te gaan trekken naar deze locaties of door draadloos internet mogelijk te maken. Kamp zou de 3,5 GHz-frequentie hiervoor willen inzetten. Deze frequentie werd voorheen gebruikt door het Ministerie van Defensie.

Kamp denkt ook aan een belastingvoordeel voor bedrijven die de kabels moeten gaan aanleggen. Zo hoeven deze bedrijven geen belasting te betalen over kabels wanneer deze niet gebruikt worden. De vraag is alleen of er voldoende klanten gevonden kunnen worden om gebruik te maken van de kabels zodat ze ook rendabel worden. Daarmee lijkt het plan om draadloos internet uit te rollen een stuk aantrekkelijker. Daarvoor hoeven niet zulke grote investeringen gedaan te worden.

Wel moet er een licentie worden verkregen om draadloos internet aan te bieden. Hiervoor wil Kamp op 1 september een inschrijving starten. Wat de kosten worden van een dergelijke licentie is nog onduidelijk.