Microsoft heeft een blog gepubliceerd waarin het een en ander duidelijker wordt met betrekking tot de Windows 10-licenties. Zo kunnen mensen met een legale Windows 7- en Windows 8(.1)-licentie gratis upgraden naar Windows 10. Mensen met een illegale Windows 7- en Windows 8(.1)-licentie kunnen niet upgraden.

Eerder leek het er nog op dat Microsoft iedereen met een illegale Windows 7- en Windows 8(.1)-licentie gratis zou gaan upgraden naar een legale Windows 10-licentie. Daarop volgde een storm van kritiek omdat mensen met een illegale Windows-licentie worden beloond en mensen met een legale Windows XP en Windows Vista-licentie helemaal niets krijgen. Microsoft liet toen al weten dat deze mensen mogelijk wel kunnen upgraden maar geen Windows 10-licentie cadeau krijgen.

Nu laat het bedrijf weten dat wanneer Windows 10 niet kan verifiëren dat het op de juiste manier is geïnstalleerd, gelicenseerd, of dat er met de installatie is gerotzooid, er een watermerk zal verschijnen over de volledige desktopomgeving waarmee duidelijk zichtbaar zal zijn dat de licentie niet legaal is. In het geval van een nieuw systeem moet de klant direct teruggaan naar de winkel. In het geval van een bestaand systeem zal het systeem weliswaar blijven werken, maar wordt het systeem officieel niet ondersteund door Microsoft en is het systeem mogelijk gevoeliger voor malware en hackaanvallen, ook is er een groter risico dat de prestaties van het systeem veel minder zijn. Of Microsoft hiermee wil zeggen dat ze het systeem zelf vertragen als er een illegale licentie wordt gebruikt is onduidelijk.

Wel laat het bedrijf weten dat gebruikers met een ongeldige Windows 10-licentie waarschijnlijk aanbiedingen zullen krijgen om tegen een gereduceerd tarief alsnog Windows 10 aan te schaffen.