3min Devices

Microsoft geeft eindelijk meer details over gratis Windows 10

Microsoft heeft eindelijk duidelijkheid verschaft over wat er nu precies gratis wordt aan Windows 10. Microsoft beloofde eerder alle eigenaren van een legale Windows 7- of Windows 8-licentie gratis te upgraden naar Windows 10. Nu is duidelijk hoe dat eruit komt te zien.

De gratis upgrade naar Windows 10 zal enkel en alleen beschikbaar komen via Windows Update, je kan dus niet met een losse ISO een kale installatie doen en vervolgens je Windows 7 of Windows 8 registratiecode invullen. Tenzij iemand daar natuurlijk over een paar maandjes een trucje op bedenkt, maar in principe is het onmogelijk.

Mensen met Windows XP en Windows Vista vallen buiten de boot voor een gratis licentie, dit heeft er waarschijnlijk ook mee te maken dat het technisch onmogelijk is om te upgraden naar Windows 10 via Windows Update.

Eerder werd bekend dat er zes verschillende Windows 10-versies beschikbaar komen en nu is ook duidelijk geworden welke versie je krijgt als je upgrade naar Windows 10. Iedereen die zijn Windows 7 Home Basic, Windows 7 Home Premium, Windows 8 of Windows 8.1 computer upgrade naar Windows 10 krijgt daarvoor een Windows 10 Home-licentie.

Iedereen met een Windows 7 Professional, Windows 7 Ultimate, Windows 8 Pro of Windows 8.1 Pro computer krijgt een gratis upgrade naar Windows 10 Pro. Tot slot kan iedereen met Windows Phone 8 en Windows Phone 8.1 gratis upgraden naar Windows 10 Mobile.

De bedrijven die beschikken over computers met Enterprise-licenties moeten gewoon betalen, voor hen is er geen gratis upgrade, maar dat had Microsoft eerder ook al bekendgemaakt.

Degene die wel in aanmerking komen voor een gratis Windows 10-licentie kunnen hier alleen de eerste 12 maanden gebruik van maken. Daarna hangt Microsoft er waarschijnlijk wel weer een prijskaartje aan. Al zou het ons niet verbazen als de periode van 12 maanden nog een keer wordt verlengd in de toekomst.

Microsoft heeft vooralsnog geen prijzen bekendgemaakt voor Windows 10-licenties dus dat blijft voorlopig nog even geheim. Verder geeft Microsoft aan dat je licenties voor Windows 10 blijft ontvangen tot je device end-of-life is. Hiermee heeft Microsoft eigenlijk bevestigd dat dit de laatste grote Windows-versie is en dat het bedrijf vanaf nu Windows continu zal blijven updaten. Hierdoor kan er geen fragmentatie meer optreden in Windows-versies en werkt iedereen straks met de meest recente software.

Zodra je een nieuwe computer koopt zal je je licentie waarschijnlijk niet meer mogen meenemen en betaal je indirect weer een klein bedrag voor een nieuwe Windows 10-licentie aan de fabrikant van de computer. De fabrikant betaald op zijn beurt weer een klein bedrag aan Microsoft.