1 min

Microsoft heeft het afgelopen weekend een aantal conflicterende boodschappen verspreidt over het nu wel of niet gratis zijn van Windows 10. Inmiddels heeft Microsoft de situatie opgehelderd en is duidelijk dat gebruikers van het Windows 10 Insider-programma, geen definitieve Windows 10-licentie krijgen zonder verloopdatum.

Iedereen die beschikt over een legale Windows 7 of Windows 8(.1)-licentie krijgt een gratis Windows 10-licentie. De enige voorwaarden die daar verder aan hangt is dat de gebruiker in de eerste 12 maanden na 29 juli moet upgraden naar Windows 10.

De mededelingen rond een gratis licentie voor deelnemers aan het Windows 10 Insider-programma waren nogal verwarrend, maar is nu opgehelderd door Microsoft. Deze gebruikers krijgen geen definitieve Windows 10-licentie zonder verloopdatum. Wel blijft het Windows 10 Insider-programma gewoon doorlopen en kunnen deelnemers gewoon daaraan mee blijven doen. Het voordeel is dat ze gratis gebruik kunnen maken van Windows 10, het nadeel is dat ze continu als eerste alle updates krijgen en dus ook te maken kunnen krijgen met bugs in het besturingssysteem. Dat is echter niet anders dan nu al het geval is met het Insider-programma. dus wie daar mee kan leven heeft de komende jaren een gratis Windows 10-licentie.

Als gebruikers zich afmelden voor het Insider-programma zal hun Windows 10-build naar verloop van tijd onbruikbaar worden.