2min

De overheid is voornemens om het gebruik van drones te legaliseren, wel uiteraard onder bepaalde voorwaarden maar die zijn een stuk redelijker dan nu het geval is. Op dit moment mogen alleen privé personen met een drone vliegen zonder een commercieel karakter, straks mogen drones ook commercieel gebruikt worden, nu is dat nog gebonden aan vergunningen en riskeren mensen een boete van maximaal 8000 euro.

De overheid wil kleine drones gaan toestaan die zonder vergunning mogen vliegen en ook commercieel mogen worden ingezet. De voorwaarden die de overheid voor ogen heeft is dat een drone niet meer dan vier kilo mag wegen, niet hoger dan 50 meter mag vliegen, de horizontale afstand tot gebouwen en groepen mensen moet minimaal 50 beter bedragen en tot slot mag de drone niet verder dan 100 meter van de bestuurder verwijderd zijn. Daarnaast is er nog een aanvullende regel dat in een omtrek van 5 kilometer van vliegvelden er niet gevlogen mag worden en dat overig vliegverkeer ten allen tijden voorrang heeft.

De meeste drones die voor particulieren worden verkocht voldoen aan de vier kilo regel. Ook biedt het voorstel mogelijkheden om drones in te zetten voor journalistieke doeleinden iets wat nu nog onmogelijk is.

Drones zijn de laatste jaren ineens populair geworden maar de huidige wetgeving houdt nog geen rekening met deze nieuwe gadgets. Hierdoor hebben verschillende mensen al boetes ontvangen omdat ze commerciële beelden hebben gemaakt met hun drones zonder de juiste vergunningen.

Als iemand straks een drone wil gebruiken die zwaarder is dan vier kilo dan mag dit alleen bij een modelvliegvereniging of door een brevet te halen en vervolgens een vergunning aan te vragen bij de gemeente waar iemand wil vliegen. Zo’n vergunning kan echter wel acht weken duren en is maar zeer beperkt geldig.