2min

Hoewel Spotify volhoudt dat het niet van plan is om artiesten de mogelijkheid te bieden hun muziek alleen te bieden aan betalende Spotify-gebruikers, doet het nu toch een test met een single van Muse. Daaruit blijkt onder ander dat Spotify technisch dus al wel de mogelijkheid heeft ingebouwd om nummers alleen beschikbaar te maken voor premium-gebruikers.

Spotify laat in een verklaring weten dat de single van Muse inderdaad alleen beschikbaar is voor premium-gebruikers, gebruikers die 10 euro per maand betalen voor een Spotify-abonnement. Gratis gebruikers zien het nummer weliswaar in de collectie staan maar het is grijs gemaakt en niet af te spelen. Spotify meldt dat dit een gezamenlijke campagne is met Sony waarbij het nieuwe album van Muse wordt gepromoot. Het nummer dat niet is af te spelen is een zogenaamde bonustrack en is onderdeel van een campagne om gebruikers tegen betaling extra muziek te geven. Het is geen onderdeel van een grotere strategie.

Spotify is al geruime tijd in discussie met bepaalde artiesten en platenmaatschappijen over het aanbieden van muziek. Er zijn artiesten die geen problemen hebben met de opzet van Spotify, maar er zijn ook artiesten, zoals bijvoorbeeld Taylor Swift, die van mening zijn dat Spotify te weinig betaald. Swift heeft aangegeven dat ze haar muziek alleen op Spotify wil plaatsen als ze ervoor kan kiezen de muziek alleen beschikbaar te maken voor betalende gebruikers en niet voor de gebruikers met een gratis door advertenties gesponsord abonnement. Die leveren volgens haar te weinig op.

Spotify heeft altijd geroepen dat het die keuze niet gaat bieden, maar nu blijkt dat het softwarematig wel ondersteuning heeft ingebouwd voor deze optie. Mogelijk overweegt de muziekdienst om het in de toekomst alsnog te gaan toestaan.

Spotify creëert nu overigens zelf een uitzondering, door het album van Muse beschikbaar te maken, maar één nummer achter te houden dat alleen voor betalende gebruikers is te beluisteren. Voor echte fans kan dat een drempel zijn om toch maar te gaan betalen. Wellicht biedt dit mogelijkheden voor een terugkeer van Taylor Swift op Spotify, waarbij een deel van haar muziek gratis is en een deel betaald.