2min

De druk wordt door de platenmaatschappijen opgevoerd bij Spotify, ze willen het liefste dat Spotify het gratis abonnement de nek omdraait maar in elk geval gaat beperken. De gratis dienst kost de platenmaatschappijen geld en daar zijn ze niet blij mee, de reclame inkomsten zijn bij lange na niet voldoende om die kosten te dekken.

De grootste platenmaatschappij ter wereld, Universal, is in onderhandeling met Spotify over de licenties en eist veranderingen bij het bedrijf. Over het betaalde abonnement heeft Universal geen klachten, maar wel over het gratis abonnement. Universal zou de verschillen tussen de abonnementen te klein vinden, voornamelijk omdat er geen geld wordt verdient aan de gratis gebruikers, de reclame inkomsten brengen onvoldoende geld op. Daarnaast kannibaliseert het gratis Spotify-abonnement de markt waardoor de verkopen van albums en losse nummers via iTunes steeds verder teruglopen.

De cijfers uit de markt zouden genoeg reden zijn voor Universal om niet langer akkoord te gaan met het gratis abonnement van Spotify. Als de partijen er niet uitkomen en Spotify verliest de licenties van Universal dan wordt de muziekcollectie ineens een flink stuk dunner.

Spotify zelf is het niet eens met de aantijgingen van Universal. Volgens het bedrijf kannibaliseert het iTunes helemaal niet en trekt het juist allemaal nieuwe gebruikers aan. Verder is het bedrijf van mening dat het gratis abonnement nodig is om betalende gebruikers te trekken. Spotify converteert juist veel gratis gebruikers naar een betaald abonnement.

Universal is net als veel andere platenmaatschappijen een kleine aandeelhouder in Spotify. Dat was de enige manier waarop Spotify de muziekmarkt heeft kunnen veroveren. Nu is er voor het eerst grote onenigheid over de te volgen route. De voormalige topman van Universal, Rob Wells, die leiding gaf aan de digitale tak van de platenmaatschappij was een groot voorstander van het gratis model. Met zijn vertrek lijken ook de problemen voor Spotify te zijn begonnen.

Eind vorig jaar besloot Tayor Swift om al haar muziek te verwijderen van Spotify, zij claimt te weinig te verdienen aan de streamingdienst. Andere artiesten hebben ook al eens aangegeven dat ze hun muziek eigenlijk alleen beschikbaar willen stellen aan gebruikers met een betaald abonnement. Spotify weigert daar aan mee te werken, het is alles of niets.

Spotify zou uiteindelijk terug kunnen vallen op de oude abonnementsstructuur als Universal zijn poot stijf houdt, al lijkt het bedrijf daar weinig voor te voelen. Gebruikers met een gratis abonnement konden toen maar een beperkt aantal uur per maand van de dienst gebruik maken en alleen via hun pc. Er was toen echter ook een abonnement van 5 euro per maand.