2min

Spotify gaat mogelijk toch de mogelijkheid bieden aan artiesten en platenmaatschappijen om muziek alleen aan te bieden aan gebruikers met een betaald abonnement en niet aan gebruikers met een gratis abonnement. De kogel is echter nog niet helemaal door de kerk, het zou gaan om testen en er is nog geen definitieve beslissing genomen.

Er is al enige tijd discussie tussen Spotify en de muziekindustrie over de manier waarop muziek kan worden aangeboden bij het streamingplatform. Spotify hanteert de regel dat je de muziek kan aanbieden op de streamingdienst of niet, er is geen middenweg, terwijl de muziekindustrie graag de optie wil om muziek alleen aan te bieden aan mensen met een betaald abonnement. Spotify wil volgens The Wall Street Journal nu gaan testen met deze mogelijkheid om te kijken wat voor effect dat heeft op het aantal abonnementen dat wordt verkocht. Spotify is nog niet zover dat het bereidt is zijn beleid volledig te veranderen.

Deze discussie heeft ertoe geleid dat verschillende artiesten ervoor hebben gekozen om hun muziek dan maar niet aan te bieden bij Spotify. Het begon allemaal met Taylor Swift die openlijk de discussie zocht met Spotify over de vergoeding die werd betaald. Daarna volgde snel meer artiesten die besloten om Spotify links te laten liggen. Spotify wil aan alle gebruikers een zo compleet mogelijk aanbod bieden, maar de gratis abonnementen die worden gesponsord door advertenties leveren veel minder op voor artiesten dan de betaalde abonnementen. Op de lange termijn kan Spotify dit beleid ook niet meer verkopen aan zijn betalende gebruikers als steeds meer artiesten de dienst links laten liggen vanwege het gratis abonnement en loopt de streamingdienst het risico dat gebruikers gaan overstappen.

Spotify zou nu volgens The Wall Street Journal hebben besloten om met enkele platenmaatschappijen een test te gaan doen om te zien wat de gevolgen zijn als bepaalde artiesten een deel van hun muziek alleen aan mensen aanbieden met een betaald abonnement. De voornaamste vraag daarbij is of dan meer mensen met een gratis abonnement gaan kiezen voor een betaald abonnement.

Uiteindelijk zou Spotify ook nog een tussenoplossing kunnen verzinnen, dat voor elk nummer dat alleen voor betaalde abonnementen te beluisteren is er ook een nummer beschikbaar moet zijn voor gratis abonnementen. Op die manier zouden artiesten hun oudere albums wel breed beschikbaar kunnen stellen maar hun nieuwe abonnementen niet. Spotify zelf heeft nog niets bekendgemaakt over een mogelijke wijziging van het beleid.