2min

De CEO van Acer, Jason Chen, heeft aan Focus Taiwan laten weten dat het bedrijf geen interesse heeft om smartphonefabrikant HTC over te nemen. Hiervoor heeft het bedrijf de capaciteiten en het vermogen niet, ondanks dat de waarde van HTC fors is afgenomen.

HTC heeft de afgelopen jaren veel succes gehad op de smartphonemarkt, maar wordt inmiddels links en rechts ingehaald door de concurrentie. Het vlaggenschip van dit jaar werd niet echt positief ontvangen, het is een redelijke smartphone maar lijkt als twee druppels water op het model van vorig jaar. Daarnaast is er geen enkele sprake van innovatie bij het model van dit jaar.

Het gevolg is dat de verkoopcijfers tegenvallen, de financiële doelstellingen moeten worden bijgesteld naar beneden en het bedrijf zelfs een bedrag van ongeveer 85 miljoen euro moet afschrijven. HTC heeft inmiddels zijn excuses aangeboden aan zijn aandeelhouders, maar heeft wel moeten toekijken hoe de beurskoers van het bedrijf een forse daling doormaakte.

De waarde van HTC is nu gezakt tot onder de 2 miljard euro en dat betekent dat er serieus rekening gehouden moet worden met een overname. Voor veel bedrijven is HTC nu klein genoeg om over te nemen of een vijandig bod te doen. Asus liet eerder al weten dat het overweegt om een bod te doen op HTC, maar de directie van HTC wees dat vervolgens resoluut van de hand. Het bestuur van HTC zit duidelijk niet te wachten op een overname.

Acer en Asus zijn twee fabrikanten die vooral actief zijn op de pc-markt waar de resultaten momenteel niet rooskleurig zijn. De smartphone-activiteiten van de bedrijven zijn in verhouding tot de meeste andere fabrikanten zeer klein. In Europa en de Verenigde Staten spelen ze beide geen grote rol, dat zou met een overname van HTC kunnen veranderen. Acer heeft nu duidelijk gemaakt dat dat niet gaat gebeuren, Asus denkt er nog over na. Mogelijk volgen er binnenkort nog meer bedrijven.