HTC heeft zijn kwartaalcijfers bekendgemaakt en daar kunnen we kort in zijn, die zijn niet rooskleurig. Financieel gaat het bedrijf recht op de afgrond af en de kans is groot dat we een van de eerste smartphonefabrikanten gaan verliezen. Dat zou betekenen dat een mooi merk gaat verdwijnen.

HTC wist het afgelopen kwartaal een omzet te noteren van 599 miljoen euro, onder de streep wist het bedrijf echter geen winst te maken. Onder de streep maakt het bedrijf een verlies van 126 miljoen euro. HTC’s positie in de smartphonemarkt is echter zeer wankel, aan media-aandacht voor nieuwe toestellen is geen gebrek, maar goede verkoopcijfers blijven achter. De consument lijkt niet meer warm te lopen voor een HTC-toestel. Of HTC kan simpelweg niet op tegen de concurrentie van Apple en Samsung.

HTC heeft het vorige kwartaal aangekondigd 15 procent van het personeel te ontslaan en een nieuwe weg in te slaan met zijn smartphones. Het eerste resultaat daarvan is de HTC One A9, wat door iedereen wordt omgeschreven als een kopie van de iPhone 6. Hierdoor is het toestel ook zeer gemend ontvangen, maar in de meeste reviews krijgt HTC voornamelijk kritiek omdat het een midrange-toestel is wat HTC probeert te verkopen voor een high-end prijs.

HTC heeft nog ongeveer één miljard euro aan liquide middelen en met een verlies van 126 miljoen euro dit kwartaal en een nog groter verlies in het tweede kwartaal van dit jaar worden deze middelen snel kleiner. Zodra HTC zonder geld komt te zitten zal het aangewezen zijn op de banken om het bedrijf van financiering te voorzien, dat lijkt een bijzonder lastig verhaal te worden. HTC is nog steeds een beursgenoteerd bedrijf en daarvan wordt verwacht dat ze een omzetverwachting uitspreken voor het volgende kwartaal, HTC heeft besloten daarmee te stoppen omdat de resultaten te vaak tegenvallen. Daarmee geeft het bedrijf een signaal af dat het zelf ook niet meer zo goed weet wat het moet verwachten.

Hopelijk komt er nog een redder in nood voorbij die het merk wil redden van de ondergang.