HTC wil niet overgenomen worden door Asus

Asus heeft laten weten dat het wel openstaat voor een overname van HTC. De noodlijdende smartphonefabrikant verkeerd in zwaar weer en zag vorige week zijn beurskoers instorten door slechte resultaten. HTC heeft besloten daadkrachtig te reageren op de flirt van Asus en stelt dat het absoluut niet wil worden overgenomen door Asus en dat het een bod zal afwijzen.

Het gevolg van de daadkrachtige reactie van HTC is dat de beurskoers van het bedrijf recht omhoog schoot. Kennelijk hebben de aandeelhouders ook weinig vertrouwen in een overname door Asus. De beurskoers van HTC is door de slechte resultaten tot twee keer toe flink ingestort en gaat nu met het afwijzen van een mogelijke overname weer recht omhoog. Daarmee is de koers van het aandeel HTC alles behalve stabiel, elk positief of negatief nieuwtje over HTC lijkt een uitvergroot effect te hebben op de koers van het aandeel.

Asus verkoopt al enkele jaren smartphones, maar richt zich voornamelijk op de Aziatische markt, in Nederland zijn in principe geen Asus-smartphones te krijgen. De fabrikant liet recent weten dat zijn smartphonedivisie voor het eerst winst maakt. Het is dan ook niet zo vreemd dat Asus de mogelijkheden bekijkt om de vleugels verder uit te slaan en met een overname van HTC kan het in hoog tempo groeien. HTC beschikt niet alleen over de nodige patenten om in Europa en de Verenigde Staten actief te worden. Het heeft ook heel goede smartphone-ontwerpen , software en een retail en distributiekanaal.

Op dit moment is HTC nog maar zo’n 2 miljard euro waard, voor 2,5 tot 3 miljard euro zou Asus in staat moeten zijn om HTC in te lijven. Asus heeft momenteel te kampen met een zeer moeilijke pc-markt dus uitbreiding in andere markten zou geen vreemde zet zijn. Of Asus bereidt is een vijandige overname te doen is niet duidelijk, maar dat lijkt de enige mogelijkheid nu het bestuur van HTC heeft aangegeven niet mee te willen werken aan een overname.

Bron:Reuters