2min

De beurskoers van HTC is ingestort met maar liefst 9,91 procent. Het aandeel HTC staat nu op het laagste punt sinds 2005. De waarde van het bedrijf is nu nog slechts 69 miljard Taiwanese dollar, omgerekend zo’n 2 miljard euro. Waarschijnlijk gaat het aandeel morgen nog verder omlaag.

De koers van HTC heeft is vandaag met 9,9 procent onderuit gegaan. Een aandeel kan niet harder dan 10 procent per dag zakken, de kans is dus groot dat het aandeel morgen opnieuw onderuit zal gaan. Reden voor de forse daling is het bekendmaken van slechte resulteren, waarvoor het bedrijf ook meteen zijn excuses maakte. Het nieuwe smartphone vlaggenschip is wereldwijd zeer slecht ontvangen, het toestel was vrijwel identiek aan vorig jaar en toonde eigenlijk nauwelijks innovatie, op Techzine waren we ook erg kritisch en noemde het al de teleurstelling van het jaar.

Nu is duidelijk geworden dat HTC veel minder smartphones verkoopt dan vorig jaar en dat de omzet 35 procent lager uit gaat komen dan vooraf werd verwacht. De winst gaat waarschijnlijk nog harder onderuit en daarnaast verwacht het bedrijf eenmalig een afschrijving te moeten doen van ongeveer 85 miljoen euro. Daarmee verwacht het bedrijf dit jaar op een verlies uit te komen van zo’n 230 miljoen euro. Alles bij elkaar voldoende reden voor de aandeelhouders om negatief te reageren.

Nu de waarde van het bedrijf zo hard naar beneden gaat is de kans groot dat andere bedrijven hun kans gaan grijpen om het bedrijf over te nemen. Op dit moment is HTC nog zo’n 2 miljard euro waard, maar de kans is groot dat de waarde de komende weken nog verder gaat zakken. HTC is weliswaar een fabrikant in moeilijkheden, maar het heeft wel zeer goede Android-software, een mooi smartphone-ontwerp en zowel op de Amerikaanse als Europese markt zeer goede distributiekanalen, iets wat menig andere Android-fabrikant nog niet voor elkaar heeft. Fabrikanten die nog graag de smartphonemarkt op willen of hun positie willen verstevigen en ruimte hebben om flink te investeren zouden zeker geen miskoop doen aan HTC.