2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

De gemeente Amsterdam heeft besloten iets te gaan doen aan het tekort aan ICT’ers, de gemeente gaat samen met Hogeschool Amsterdam en een aantal ICT-bedrijven werklozen omscholen tot ICT’ers.

Om aan het omscholingstraject mee te kunnen doen moet de werklozen wel in het bezit zijn van een HBO- of WO-diploma. De werklozen krijgen een opleiding aangeboden waarbij ze vijf maanden fulltime naar school moeten om opgeleid te worden tot software-engineer op HBO-niveau. Daarna gaan ze vier dagen in de week aan het werk bij de aangesloten ICT-bedrijven en één dag in de week naar de Hogeschool van Amsterdam om de opleiding verder af te maken. Na de eerste vijf maanden ontvangen de deelnemers een salaris van de ICT-bedrijven.

De gemeente Amsterdam laat weten dat er in eerste instantie plek is voor 180 werklozen. De bedoeling is dat het project uiteindelijk een zelfstandige organisatie wordt dat mensen blijf omscholen tot ICT’ers en blijft leveren aan grote ICT-bedrijven in de regio Amsterdam. In totaal zijn er zo’n 12.000 openstaande ICT-vacatures die nog ingevuld moeten worden.

Mensen die interesse hebben in dit omscholingstraject moeten overigens wel rekening houden met een persoonlijkheidstest en een uitgebreid sollicitatiegesprek bij een van de deelnemende bedrijven. Pas als beide zijn goedgekeurd wordt een intentieverklaring afgegeven door het bedrijf en kan de kandidaat deelnemen aan het omscholingstraject.

Het project draagt de naam Make IT Work en wordt voor de helft bekostigd door de Rijksoverheid vanuit de Asscher-gelden en de andere helft wordt betaald door de ICT-bedrijven. Van de kandidaat wordt verwacht dat die zelf 1000 euro aan eigen bijdrage betaald.