Google heeft uitstel gekregen van Europa om het verweer tegen de aanklacht van machtsmisbruik met Google Shopping beter voor te bereiden. Google moet nu voor 17 augustus reageren, de verwachting is dat de juristen van Google hun handen vol gaan hebben aan deze aanklacht.

In totaal hebben zo’n 20 bedrijven zich gemeld en officiële aanklachten ingediend tegen de techgigant. Google zou concurrerende prijsvergelijker lager in de zoekresultaten plaatsen en Google Shopping hoger. Na vijf jaar vooronderzoek gedaan te hebben besloot de Europese Commissie over te gaan tot een officiële aanklacht. Google loopt daarmee nu de kans dat het een miljardenboete krijgt opgelegd en wordt gedwongen om zijn bedrijfsvoering aan te passen.

Deze week werd er ook door een Amerikaanse onderzoeker, Tim Wu. een onderzoekt gepubliceerd over Google Shopping, ook hij komt tot de conclusie dat Google in de zoekresultaten zijn eigen Google Shopping-dienst voorrang geeft boven de concurrentie. Zelfs als de informatie van de concurrent veel relevanter is dan de informatie die Google zelf kan aanbieden. Daarmee is niet de consument gediend maar alleen Google en is er sprake van concurrentievervalsing.