2min

De Chinese chipfabrikant Tsinghua Unigroup heeft een bod gedaan van 23 miljard dollar op de Amerikaanse chipfabrikant Micron. De Chinezen ontwerpen op dit moment alleen chips maar laten ze vervolgens door Intel, Micron en Samsung produceren, de Chinezen willen de productie nu zelf gaan doen.

Ondanks dat de Chinezen bereidt zijn een fors bedrag te betalen voor het Amerikaanse Micron is de kans klein dat het tot een overname komt. Gezien de grootte van Micron en het belang op de Amerikaanse markt voor halfgeleiders is de kans groot dat de toezichthouders niet akkoord zullen gaan met een overname. Mochten de toezichthouders echter besluiten dat het bedrijf mag worden overgenomen door de Chinezen dan zou dat de grootste Chinese overname van een Amerikaans bedrijf.

Tsinghua Unigroup werkt al jaren nauw samen met veel grote techfabrikanten. Zo ontwerpt het chips die het vervolgens door Intel, Micron en Samsung laat produceren. De Tsinghua Unigroup is ook gelieerd aan de universiteit van Tsinghua, maar ook aan de communistische partij.

Vorig jaar legde Intel 1,5 miljard dollar op tafel voor een belang van 20 procent in Tsinghua Unigroup, waarmee de waarde van de onderneming op zo’n 7,5 miljard dollar ligt. Het is dan ook duidelijk dat de Chinezen niet uit eigen zak 23 miljard dollar kunnen betalen voor Micron, waarschijnlijk krijgen ze hiervoor een financiering van de Chinese overheid of van de Chinese banken. De Chinese kochten in mei ook al een belang in de Chinese netwerkactiviteiten van HP.

De bedrijven wilden verder niet reageren op een mogelijke overname.