2min

Er lijkt een conflict op komst tussen autofabrikant BMW en internetgigant Google over de naam Alphabet. BMW heeft een dienst genaamd Alphabet waarmee diensten worden geleverd aan zakelijke klanten met veel BMW’s in hun vloot. Google heeft gisteren bekendgemaakt dat het een nieuw moederbedrijf heeft opgezet genaamd Alphabet waar Google onderdeel van wordt.

Google maakte gisteren een gigantische wijziging bekend, het bedrijf gaat verder onder de naam Alphabet en alle Google-aandelen worden Alphabet-aandelen, Google wordt een dochteronderneming van Alphabet, net als Google Ventures, Google X, Nest, etc. Verder wordt Sundar Pichai de nieuwe CEO van Google en worden de oprichters van het bedrijf, Larry Page en Sergey Brin, respectievelijk CEO en voorzitter van Alphabet.

Google heeft het nieuwe bedrijf online gevestigd op http://abc.xyz. De domeinnaam Alphabet.com is in handen van BMW en dat bedrijf is niet voornemens de domeinnaam te verkopen, ook heeft Google geen pogingen gedaan om BMW te benaderen om de domeinnaam over te nemen of aan te kondigen dat de naamswijziging op komst was.

BMW gaat nu onderzoeken of Google het merkenrecht schendt van BMW en of het daar bezwaar tegen gaat maken. Om een merk te schenden moet er sprake zijn van verwarring en moeten de bedrijven actief zijn in dezelfde markt. BMW is een automerk dat laat weinig te raden over, Alphabet is een internetonderneming maar werkt wel aan zelfrijdende auto’s. Er is dus zeker sprake van een soort van overlap.

Mocht er een conflict ontstaan dan kan dit een hele langdurige rechtszaak worden, maar het kan ook zijn dat de bedrijven samen snel een oplossing gaan vinden. Hoewel BMW stelt de domeinnaam niet te willen verkopen of de naam van de zakelijke dienst te veranderen, kan dit ook een onderhandelingsstrategie zijn. Voor een paar honderd miljoen is veel te koop.