2min

Samsung heeft kenbaar gemaakt dat het in hoger beroep gaat in de patentzaak met Apple. Samsung moet daarvoor naar de U.S. Supreme Court, de allerhoogste rechtbank in de Verenigde Staten. Het lijkt erop dat het ongeldig verklaren van het Apple-designpatent de doorslag heeft gegeven.

Afgelopen dinsdag werd bekendgemaakt dat het Amerikaanse patentbureau een patent van Apple voorlopig ongeldig heeft verklaard, volgens een speciale commissie heeft Apple het patent onterecht toegewezen gekregen en is er gerommeld met enkele data van patenten waar naar wordt verwezen. Het patent in kwestie is een patent waarin het ontwerp van de iPhone is vastgelegd, een glasplaat met daarin een speaker en home-knop verwerkt.

Dat patent speelt ook een cruciale rol in de patentzaak die Apple voert met Samsung, onder andere op basis van dat patent is Samsung veroordeeld tot het betalen van honderden miljoenen dollars aan schadevergoeding aan Apple.

Samsung had al enige tijd in beraad of in het hoger beroep zou gaan tegen de laatste uitspraak, daarbij werd de te betalen boete verlaagd van 930 miljoen naar 548 miljoen dollar. Nu het belangrijkste patent van tafel is heeft Samsung besloten in hoger beroep te gaan bij de hoogste rechtbank van de Verenigde Staten, de U.S. Supreme Court. Samsung gaat binnenkort deze rechtbank vragen de zaak in behandeling te nemen, de rechtbank gaat dan eerst bekeken of het de zaak wil aannemen. De kans dat de zaak wordt aangenomen is niet bijzonder groot, elk jaar worden er zo’n 10.000 verzoeken ingediend bij de Supreme Court en slechts 75 daarvan worden ook daadwerkelijk aangenomen.

Als de rechtbank besluit de zaak niet aan te nemen dan heeft Samsung weinig keuze behalve het betalen van de boete van honderden miljoenen dollars. Het schrappen van het onterecht toegewezen patent komt daarmee te laat voor het Zuid-Koreaanse bedrijf.