Apple dient protest in bij Hooggerechtshof om Samsung tegen te werken

Apple heeft een protest ingediend bij het Hooggerechtshof in een poging het verzoek van Samsung te blokkeren, het bedrijf uit Cupertino wil niet dat de rechtszaak met Samsung wordt voortgezet bij de hoogste rechtbank in de Verenigde Staten. Elk jaar ontvangt het Hooggerechtshof meer dan 10.000 verzoeken en nog geen 100 daarvan worden in behandeling genomen.

Apple en Samsung hebben de afgelopen jaren een groot juridisch gevecht gevoerd over patenten en patentschendingen. In eerste instantie kreeg Samsung een boete opgelegd van 930 miljoen dollar, daarna werd deze boete verlaagd naar 548 miljoen dollar.

De mogelijkheden om in hoger beroep te gaan zijn inmiddels verdwenen en de enige overgebleven optie is het Hooggerechtshof, maar deze rechtbank moet de zaak eerst accepteren voordat die in behandeling wordt genomen. De kans dat een zaak geaccepteerd wordt is ook nog eens bijzonder klein. Toch heeft Samsung een verzoek ingediend omdat het zich niet kan vinden in de berekening van de boete en de toewijzing ervan. Apple heeft de rechtszaak namelijk gewonnen op basis van een ontwerppatent dat eigenlijk nooit toegewezen had mogen worden, zo oordeelde het Amerikaanse patentbureau recentelijk. Een rechter moet er echter aan te pas komen om dit patent, een rechthoek met afgeronde hoeken, ongeldig te verklaren.

Apple dient nu bezwaar in tegen het verzoek van Samsung, omdat het van mening is dat Samsung zijn dag in de rechtbank wel gehad heeft in deze zaak. Al zijn Apple’s kansen natuurlijk wel geslonken door de uitspraken van het patentbureau. Daarnaast heeft Apple ruim 500 miljoen dollar ontvangen van Samsung en die wil het waarschijnlijk niet teruggeven.

Samsung heeft inmiddels steun ontvangen uit de techsector, een groot aantal techbedrijven hebben gezamenlijk een brief gestuurd naar de rechtbank om te vragen of Samsung’s verzoek in behandeling genomen kan worden, omdat het patentsysteem niet deugt, Apple daar misbruik van gemaakt heeft en dat voor eens en altijd gecorrigeerd moet worden.