2min

Apple heeft weliswaar een grote patentzaak gewonnen van Samsung en daarmee 548 miljoen dollar schadevergoeding binnengehaald. Samsung is naar de Amerikaanse Supreme Court gestapt om in hoger beroep gegaan en daarbij krijgt het steun van vrijwel de gehele techsector. Een hele lading grote bedrijven hebben brieven gestuurd naar de Supreme Court om de zaak in behandeling te nemen en Samsung aan te horen.

De reden dat veel techgiganten zich achter Samsung scharen en niet achter Apple is omdat het bedrijf uit Cupertino misbruik heeft gemaakt van het patent- en rechtsysteem en nu gevaarlijke precedenten heeft geschept voor de toekomst. De techgiganten willen dan ook dat de Supreme Court de zaak in behandeling neemt en deze precedenten weer ongedaan maakt.

Als dat niet gebeurd dan vrezen de techgiganten dat consumenten in de toekomst veel minder keuze krijgen en mogelijk ook een hogere prijs moeten gaan betalen voor producten. Apple heeft namelijk een verkoopverbod gekregen op basis van design- en softwarepatenten en dat is een gevaarlijk precedent aldus de techgiganten.

Het probleem zit hem niet zozeer in het verbod dat er ligt, want Samsung maakt al lang geen gebruik meer van de software die nu is "verboden". Het probleem zit hem in het feit dat op basis van een softwarepatent een verkoopverbod is uitgedeeld. Op dit moment zijn er al een hoop patenttrollen die het patentsysteem misbruiken en de techgiganten vrezen dat dat op deze manier alleen maar erger gaat worden.

Daarom hebben Dell, eBay, Facebook, Google, HP Inc, Hewlett Packard Enterprise, Newegg, Pegasystems en Vizio een gezamenlijke brief gestuurd naar de Supreme Court om Samsung’s zaak in behandeling te nemen en het verhaal aan te horen. Daarnaast heeft The Computer & Communicatons Industry Association (CCIA) ook een brief gestuurd, zij zijn van mening dat de wetten rond designpatenten verkeerd zijn geïnterpreteerd en nu verkeerd worden toegepast.

Al deze steun kan Samsung goed gebruiken bij de Supreme Court want deze rechtbank ontvangt elke jaar 10.000 verzoeken voor een hoger beroep en daarvan worden er slechts 75 in behandeling genomen. Alle andere zaken worden afgewezen en dat betekent dat de partijen het vonnis van een lagere rechtbank moeten accepteren. Wat in dit geval betekent dat het patentsysteem nog zieker is en blijft, dan het al was.