Minister Plasterk heeft een probleem met zijn eigen partij, de PvdA wil namelijk dat een rechter gaat bepalen of de Nederlandse geheime diensten iemand mag aftappen. Terwijl het nieuwe wetsvoorstel van Plasterk deze beslissing bij de Minister neerlegt, waardoor de diensten onbeperkt bulkinformatie kunnen verzamelen. Met de tussenkomst van een rechter is dat onmogelijk.

Kamerlid van de PvdA, Jeroen Recourt, stelt dat het niet zo moet zijn dat de geheime diensten onbeperkt en ongericht informatie kunnen vergaren. Volgens hem wil zijn partij een wet die wel terreur aanpakt maar ook de privacy beschermt. De enige manier om dat te doen is door een rechter te laten oordelen of de geheime diensten mogen aftappen.

De draai van de PvdA levert problemen op voor Minister Plasterk, die staat op het punt om zijn wetsvoorstel door de Tweede Kamer en Eerste Kamer te loodsen, maar nu zijn eigen partij een andere mening is toebedeeld van die steun mogelijk weg en dan zal het wetsvoorstel niet worden aangenomen. De kans is dan ook groot dat de regering het wetsvoorstel moet gaan aanpassen om voldoende stemmen te halen.

Eerder haalde KPN en Tele2 al hard uit naar het voorstel, omdat het de providers op kosten jaagt en veel onzekerheden met zich meebrengt. Ook zou het voor startups een stuk minder interessant zijn om zich in Nederland te vestigen.