NXP mag concurrent Freescale overnemen van de Europese Commissie

NXP heeft toestemming gekregen van de Europese Commissie om zijn Amerikaanse concurrent Freescale over te nemen. NXP heeft een bod gedaan van 11,8 miljard dollar en dat is geaccepteerd. De Europese Commissie heeft wel een voorwaarde gesteld en dat is dat NXP een bedrijfsonderdeel in signaalversterkers van de hand doet.

NXP wordt met deze overname een van de grootste chipfabrikanten ter wereld. Het bedrijf moet er echter ook flink voor betalen want Freescale kost het voormalige Philips-bedrijf maar liefst 11,8 miljard dollar. NXP zal zijn bedrijfsonderdeel in signaalversterkers van de hand gaan doen zodat de overname doorgang zal vinden. Deze voorwaarde werd gesteld door de Europese Commissie omdat er anders te weinig concurrentie over blijft en de prijzen mogelijk gaan stijgen.

NXP zal na de overname van Freescale waarschijnlijk een omzet gaan draaien van zo’n 10 milajrd dollar per jaar. Hoelang de bedrijven nodig hebben om de overname af te ronden is nog onduidelijk. Freescale is nu 11 jaar een zelfstandig bedrijf geweest, daarvoor was het een bedrijfsonderdeel van Motorola. Freescale is op dit moment actief in 17 landen met 17.000 werknemers. Ze ontwikkelen chips voor onder andere de auto-industrie, e-readers en draadloze opladers.

Bron:Europa