Oyster is een dienst waar gebruikers voor een vast bedrag per maand onbeperkt toegang hebben tot alle e-books in de zeer uitgebreide collectie. Een soort van Netflix of Spotify maar dan voor e-books. Binnenkort is het echter voorbij want Oyster stopt ermee, het bedrijf maakt bekend de komende maanden de dienst te gaan afbouwen en sluiten. De oprichters en CEO van het bedrijf maken de overstap naar Google en waarschijnlijk zal een deel van het personeel ook volgen.

Google lijkt zijn slag te hebben geslagen want het heeft hiermee een aantal mensen in dienst genomen die alles weten van de markt voor e-books en hoe je een dienst moet opzetten waarbij gebruikers onbeperkt e-books kunnen lezen voor een vast bedrag per maand. Het lijkt er vooralsnog op dat Google alleen wat personeel heeft overgenomen en niet de dienst zelf, maar mogelijk wordt dat op een later moment bekendgemaakt.

Google heeft natuurlijk Google Play Books waar deze mensen ongetwijfeld goed werk aan kunnen verrichten. De vraag is natuurlijk ook meteen of Google met een soort van Netflix of Spotify voor e-books gaat komen. Daarmee zou het bedrijf de directe concurrentie aan gaan met Amazon die dat al bieden in de Verenigde Staten.

Mocht Google de dienst wereldwijd uitrollen dan zal het in Nederland te maken krijgen met concurrentie van Bruna, dat enkele maanden geleden eenzelfde soort dienst startte.