2min

De Japanse fabrikant Sharp zit in de problemen, het moet op korte termijn een investeerder zien te vinden voor zijn LCD-divisie. Het bedrijf moest een winstwaarschuwing afgeven en de aandelen koers heeft een duikeling gemaakt. De banken die nog 4,5 miljard euro aan leningen uit hebben staan aan Sharp zetten het bedrijf nu onder druk.

Sharp moet snel een investeerder zien te vinden voor zijn LCD-divisie. Sharp was ooit een echte fabrikant van consumenten electronica maar die tijd ligt achter het bedrijf. Inmiddels heeft het de merkrechten wereldwijd verkocht en is het bedrijf niet meer dan een fabrikant van LCD-schermen voor smartphones die allemaal aan Apple worden verkocht.

De vraag naar LCD-schermen voor smartphones is echter op zijn retour nu de Chinese economie minder hard groeit. Er zijn steeds meer schermen beschikbaar in de markt en dat zorgt ervoor dat de prijzen omlaag gaan en Sharp minder winst maakt. Het bedrijf is inmiddels al enkele weken op zoek naar een partner voor zijn LCD-divisie, maar Sharp wil eigenlijk een minderheidsaandeel verkopen aan een investeerder en die vinden is lastig.

Volgens de goed geïnformeerde bronnen van The Wall Street Journal staat HonHai (Foxconn) wel positief tegenover een overname van de LCD-divisie van Sharp, maar het bedrijf wil een meerderheidsbelang, zodat het de dienst kan uitmaken. Ook Japan Display zou zijn gepolst, maar een overname door Japan Display stuit mogelijk op bezwaren van de toezichthouders. Japan Display is wel aan het investeren in een nieuwe fabriek om meer LCD-panelen te kunnen leveren aan eveneens Apple. De toekomst voor Sharp ziet er dan ook niet rooskleurig uit.

Volgens The Wall Street Journal beginnen de banken ook ongeduldig te worden, die hebben voor 600 miljard Yen aan leningen open staan bij Sharp (omgerekend 4,5 miljard euro), en zij dringen nu aan op het vinden van een koper of investeerder.