2min

Volgens de laatste berichten heeft het Taiwanese Foxconn een bod gedaan op het Japanse Sharp van maar liefst 625 miljard Yen, omgerekend zo’n 4,9 miljard euro. Foxconn wil Sharp voornamelijk inlijven zodat het zelf schermen voor smartphones kan gaan produceren.

Het Japanse Sharp verkeerd al enige tijd in moeilijkheden en de enige uitweg lijkt een overname te zijn. De grote vraag is alleen in welke handen het gaat vallen. Foxconn is ook niet de enige partij die interesse heeft in Sharp. Ook Innovation Network corp zou een bod hebben gedaan op Sharp, dat bedrijf is een joint-venture tussen onder meer Japan Display en de Japanse overheid. Eigenlijk kunnen we dus ook de vraag stellen hoe graag de Japanse overheid wil dat Sharp in Japanse handen blijft.

Foxconn heeft aangegeven dat het niet van plan is het complete management te veranderen. Wel zal het bedrijf forse investeringen doen in de productie van LCD-beeldschermen voor smartphones. Dat Foxconn interesse heeft in Sharp is geen verrassing, Foxconn bezit al enorm veel fabrieken in Azië en produceert enorm veel consumenten electronica, zo is het ook de vaste partner van Apple voor de productie van alle Apple-producten.

De grote vraag is ook een beetje of Apple betrokken is bij deze deal. Er gaan al enige tijd geruchten dat Apple afscheid zou willen nemen van de LCD-schermen en wil overstappen op OLED. Als Foxconn besluit Sharp over te nemen en fors gaat investeren in de LCD-fabrieken is de kans groot dat Apple op voorhand is geraadpleegd.

De bedrijven in kwestie willen allemaal niet reageren op de berichtgeving van The Wall Street Journal, gezien de huidige financiële situatie bij Sharp is het een kwestie van tijd voordat bekend wordt door wie het Japanse bedrijf wordt overgenomen.