2min

De CEO van Sony, Kazuo Hirai, heeft aan Reuters laten weten dat Sony Mobile echt op eigen benen moet gaan staan en winstgevend moet worden. Als de smartphonetak van Sony in het volgende boekjaar niet winstgevend is dan worden er opties overwogen en is de kans groot dat de divisie alsnog wordt afgestoten.

Over de verkoop van Sony Mobile zijn al verschillende interne discussies geweest bij Sony. Dat blijkt wel uit de communicatie van Sony omtrent Sony Mobile. Er is al vaker gezegd dat de opties met Sony Mobile worden overwogen, later werd gezegd dat Sony actief wil blijven op de smartphonemarkt omdat het product straks een essentieel onderdeel wordt van de Internet of Things waar Sony ook onderdeel van wil uitmaken.

Nu is de CEO van Sony weer zeer kritisch tegenover Reuters en laat hij weten dat Sony Mobile geen verliesgevende divisie mag blijven, Sony Mobile moet in het volgende boekjaar echt winst gaat maken. Het volgende boekjaar van Sony begint op 1 april en daarmee heeft het dus nog 18 maanden de tijd om winstgevend te worden.

De mensen bij Sony Mobile moeten de uitspraken van Hirai in elk geval wel serieus nemen, Sony heeft eerder de Vaio-divisie met laptops afgesplitst en verkocht en eerder deze week werd de afsplitsing van de sensordivisie aangekondigd. Sony gaat de succesvolle sensordivisie afstoten zodat deze zelfstandig door kan groeien en kan investeren in de toekomst. Nu was de sensordivisie meer bezig om de winst in Sony-onderdelen te steken die verliesgevend zijn zoals Sony Mobile.

Of Sony Mobile winstgevend gaat worden is moeilijk te zeggen, recent hebben we in een blog uiteen gezet hoe de smartphonemarkt eruit ziet en eigenlijk maken alleen Apple en Samsung winst op de verkoop van smartphones en leggen alle andere fabrikanten er geld op toe. Sony Mobile heeft sinds dit jaar wel een nieuwe strategie, waarbij het meer focust op kwalitatieve producten en verhoging van winst en minder op schaalgrootte en een breed aanbod. Het effect van die strategiewijziging is dat het aantal verkochte Sony-toestellen en de omzet zijn afgenomen, de vraag is nog even of de kosten nu beter onder controle zijn waardoor de winst gaat toenemen. Sony heeft op de IFA in Berlijn een nieuwe serie smartphones aangekondigd die binnenkort op de markt gaan komen, de Sony Xperia Z5-serie.