1 min

Qualcomm heeft overeenstemming bereikt met het softwarebedrijf PTC, zij zullen de augmented reality divisie van Qualcomm, Vuforia, overnemen voor een bedrag van 65 miljoen dollar. Qualcomm startte vijf jaar geleden met Vuforia en heeft nu dus besloten de divisie van de hand te doen.

Qualcomm gaat verder niet in op de reden voor de verkoop, maar dat heeft ongetwijfeld te maken met de aangekondigde reorganisatie. Na enkele dominante jaren op de smartphonemarkt heeft Qualcomm in 2015 de plank redelijk misgeslagen, zo is het Samsung verloren als klant, heeft de high-end chip te maken met oververhittingsproblemen en heeft het een flinke achterstand op de chips die Samsung nu zelf produceert.

Dit alles heeft ervoor gezorgd dat Qualcomm dit jaar minder omzet en winst zal maken dan in 2014. Het bedrijf heeft dan ook een reorganisatie aangekondigd om de kosten te verlagen. Het afstoten van Vuforia valt daar kennelijk ook onder. Met het afstoten van Vuforia kan Qualcomm zich weer volledig focussen op zijn hardware.

Vuforia werd vijf jaar geleden opgezet door Qualcomm en kent inmiddels 175.000 geregistreerde ontwikkelaars die gezamenlijk 20.000 apps hebben ontwikkeld. De technologie is onder meer gebruikt in Android en iOS-apps en zijn in totaal 200 miljoen keer geïnstalleerd. Qualcomm heeft op zijn website een catalogus staan met beschikbare apps, deze zullen na de overname gewoon blijven werken en ontwikkelaars kunnen nog steeds rekenen op ondersteuning.