2min

Google is bij nader inzien toch bezig met een apart Android-besturingssysteem voor auto’s. Tot op heden bestond Android Auto alleen uit een app die kon worden weergegeven op autoschermen, maar nu blijkt dat Google in de toekomst hoopt ook hele auto’s te voorzien van software, zodat ook de auto kan worden aangestuurd door Android.

Op dit moment heeft Google drie aparte Android-versies in omloop, een versie voor smartphones en tablets, Android TV voor televisies en Android Wear voor wearables. Daar komt binnenkort Android Automotive bij, een versie voor auto’s.

Android Auto is een app die Google inmiddels al aanbiedt en die in staat is het ingebouwde scherm in je auto over te nemen. Vervolgens kan je daarop telefoongesprekken voeren, navigatie instellen of muziek afspelen. Veel verder gaat Android Auto niet omdat het niet bij de bediening van de auto kan komen, iets wat met Android Automotive wel mogelijk moet worden. Je kan dan de airco en verwarming ook via Android regelen, mogelijk ook andere zaken zoals het afstellen van de spiegels en stoelen.

Android Automotive moet het entertainmentsysteem voor in de auto worden of in elk geval een grote rol spelen samen met het bestaande systeem in de auto. Volgens de documentatie die Google heeft vrijgegeven moet Android Automotive in elk geval een Home-knop bevatten en optioneel ook een terug- en recent-knop. Iets wat bij Android Auto op dit moment niet het geval is. De vraag is nu wanneer we de presentatie van Android Automotive kunnen verwachten en welke fabrikanten bereidt zijn hun eigen infotainmentsysteem bij het grof vuil te zetten in ruil voor Android.