2min

Google Alphabet heeft ook zijn kwartaalcijfers bekendgemaakt, het bedrijf verdient meer geld aan mobiele advertenties en de advertenties op YouTube. Daar staat tegenover dat het minder heeft verdiend aan de verkoop van hardware zoals Nexus-toestellen en de Google Chromecast.

Het is nog even wennen want officieel heeft Alphabet zijn kwartaalcijfers gepresenteerd en niet Google. Waarschijnlijk duurt het nog even voordat iedereen daaraan gewend is. De omzet steeg het afgelopen kwartaal met 13 procent en de winst met maar liefst 27 procent. Alphabet noteerde een omzet van 18,67 miljard dollar en een winst van 4,7 miljard dollar.

De CEO van dochteronderneming Google, Sundar Pichai, liet weten dat de groei voornamelijk te danken is aan mobiele advertenties en advertenties op YouTube. Het exacte aandeel van deze advertenties ten opzichte van het geheel is niet bekendgemaakt. Wel wist Google te meldden dat het mobiele web groter is als het normale web. Er worden inmiddels meer zoekopdrachten via mobiele apparaten uitgevoerd dan via een pc. Alles bij elkaar zijn de advertenties goed voor 89,9 procent van Alphabet’s totale omzet. Google heeft dus nog werk te doen om de andere ondernemingen winstgevend te maken.

Door de groei van het mobiele internetverkeer ziet Google de Google Play Store ook doorgroeien en heeft deze winkel inmiddels meer dan 1 miljard gebruikers. Google verwacht de komende periode een stijging in de omzet en winst uit hardwareverkopen door de introductie van nieuwe Nexus-toestellen, Chromecast en Pixel-tablet. Verder heeft Google deze week een YouTube-abonnement geïntroduceerd, het is nog even afwachten wat voor effect dat gaat hebben op de omzetcijfers.