2min

AMD wil volgend jaar terugkeren op het hoogste niveau van de pc-markt en komt dan met een high-end Zen-processor. De man achter het ontwerp van deze Zen-processor is Jim Keller, maar hij stapt nu over naar Samsung om voor het Zuid-Koreaanse bedrijf chips te gaan ontwerpen.

Het nieuws zal bij AMD zijn gevallen als een bom, Jim Keller de man achter de nieuwe processorreeks die AMD terug moet brengen op het hoogste niveau, heeft bekendgemaakt te vertrekken naar Samsung. Keller heeft in het verleden zeer succesvolle processoren ontworpen voor zowel AMD als Apple. Hij was de man die Apple terug zou brengen op het hoogste niveau maar voordat de Zen-processoren volgend jaar op de markt verschijnen vertrekt hij naar Samsung.

Of het succes van de Zen-processor daarmee ook in het water gaat vallen is moeilijk te zeggen. AMD zal nu in elk geval alle zeilen bij moeten zetten om van de Zen-processor een succes te maken. Mogelijk moet het bedrijf op zoek naar iemand die Keller kan vervangen, al is de keuze uit mensen met een dergelijk CV niet al te groot. Keller is verantwoordelijk voor de succesvolle AMD K7 en AMD K8-processoren, maar ook de Apple A4- en Apple A5-chip. Keller heeft zelf niet bekendgemaakt waarom hij vertrekt.

Voor Samsung is het binnenhalen van Keller goed nieuws, met zijn ervaring kan hij de processoren van Samsung ongetwijfeld nog veel beter maken. Het zou ook een extreem strategische zet van Samsung kunnen zijn, als AMD’s avontuur met de Zen-processor flopt dan hangt de toekomst van het bedrijf aan een zijden draadje en zou Samsung het mogelijk voor een prikkie kunnen overnemen. Samsung wordt al langer gelinkt aan AMD omdat dat bedrijf een x86-licentie op Intel’s technologie heeft. Samsung zou daarmee ook processoren kunnen ontwikkelen voor pc’s.