1 min

AMD heeft tijdens een presentatie aan investeerders grafieken getoond van de nieuwe Zen-processoren. Daaruit zou blijken dat ze nieuwe Summit Ridge-processor maar liefst twee keer zo snel is als de AMD Fx-8350. Echte benchmarks en getallen ontbreken dus het is nog een beetje gissen. Wel worden we steeds nieuwsgieriger naar AMD’s nieuwe processoren.

AMD investeert fors in het nieuwe Zen-platform en wil weer echte high-end processoren gaan produceren. Hiervoor is het onder andere samenwerkingen aangegaan met Globalfoundries en Samsung om de processoren te laten produceren op het 14nm-platform. De snelheid moet volgens AMD minimaal met 40 procent omhoog ten opzichte van de Excavator-architectuur, eind 2016 zal duidelijk worden waar AMD staat op de processormarkt ten opzichte van grote concurrent Intel.

Ook liet AMD nog inzicht in de prestaties van de nieuwe Bristol Ridge-apu’s, die voorzien zijn van een CPU en een GPU. Deze moeten 1,5 keer zo snel zijn als de Kaveri-generatie die nu in de winkels liggen. Op 1 juni presenteert AMD een nieuwe lading APU’s voor de AM4-moederborden, deze zijn echter nog op een 28nm procedé gebaseerd en de verwachtingen daarvan zijn niet zo hoog als van de desktop-processoren die eind dit jaar verschijnen.