2min

Het lijkt erop dat AMD en Intel ongeveer tegelijk hun nieuwe processoren gaan presenteren. Volgens bronnen van Digitimes gaan de bedrijven allebei in januari hun vlaggenschepen presenteren. AMD komt met zijn nieuwe Zen-processoren, waarmee het echt weer de volle concurrentie aan wil gaan met Intel, terwijl laatst genoemde dan met Kaby Lake komt, de opvolger van de Skylake-generatie.

AMD heeft alweer zo’n twee jaar geleden besloten om weer op het hoogste niveau mee te willen gaan doen, het bedrijf begon toen met de ontwikkeling van een nieuwe Zen-processor die de concurrentie met Intel’s populaire Intel Core-generatie moet aankunnen. Tot op heden heeft AMD alleen presentatie en kleine demonstraties gegeven van zijn nieuwe Zen-processor en blijft het afwachten tot de eerste modellen verschijnen om te zien of het het gat met Intel heeft weten te dichten.

AMD werkt samen met onder meer Globalfoundries en Samsung om de nieuwe processoren op een 14nm-finfet te produceren. De productietechnologie die Samsung ook gebruikt voor zijn eigen mobiele chips. AMD heeft steeds gezegd dat de Zen-processoren eind dit jaar verschijnen, maar volgens Digitimes gaat het januari worden en zal Intel ook in januari zijn zevende generatie Intel Core-processoren presenteren.

AMD moet met zijn nieuwe Zen-processor dus niet de Skylake-serie verslaan maar ook de nieuwe Kaby Lake. Eerlijk is eerlijk als AMD in de buurt kan komen van Intel is dat al een hele prestatie. Het bedrijf hoeft Intel niet eens te verslaan om succesvol te zijn. Met een goede prijs/kwaliteit strategie kan AMD al hele hoge ogen gooien. We moeten uiteindelijk niet vergeten dat Intel’s budget om nieuwe technologie te ontwikkelen vele malen hoger ligt dan bij AMD.

Waar AMD sowieso een klein voordeel heeft is met de grafische chips, doordat AMD al jarenlang videokaarten produceert heeft het veel kennis in huis om de GPU’s flink wat rekenkracht mee te geven. AMD kan dus mogelijk ook een processor opleveren die een betere balans biedt tussen CPU en GPU-prestaties. Ideaal voor bijvoorbeeld in laptops. Op de desktop-markt valt nog wel iets te winnen, maar die doelgroep is een heel stuk kleiner geworden de afgelopen jaren.

AMD heeft verder al aangegeven dat de nieuwe Zen-processor enorm goed schaalbaar is en dus ook kan worden ingezet voor nieuwe datacenter-processoren en embedded systemen. Daarmee lijkt de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas een enorm boeiende beurs te worden tussen twee chipgrootmachten.