De CEO van AMD, Lisa Su, heeft tijdens de presentatie van de jaarcijfers bekendgemaakt dat de eerste Zen-processoren eind 2016 op de markt worden gebracht. AMD wil met deze nieuwe processoren en de nieuwe Polaris-GPU’s de markt van processoren en videokaarten weer stevig in handen krijgen.

Met de nieuwe Zen-processoren wil AMD weer echt de concurrentie aan gaan met Intel. Deze processoren moet qua prestatie niet onder doen voor Intel’s processoren. Het zal nog een hele kluif worden wil AMD hierin slagen, de afgelopen tien jaar heeft Intel de markt gedomineeerd.

AMD heeft een compleet nieuwe architectuur ontwikkeld voor deze processoren, deze modellen zullen zowel in client-pc’s als servers toegepast kunnen worden. De prestaties zullen met 40 procent gaan stijgen ten opzichte van de huidige Excavator-generatie. De eerste chips die geschikt zijn voor servers verschijnen niet dit jaar maar pas in 2017.

Of AMD succesvol gaat zijn in het vinden van aansluiting bij Intel of zelfs het overtreffen van Intel is enorm lastig te voorspellen. Intel heeft zojuist met de Skylake-generatie een grote stap vooruit gezet en deze zomer komt er nog een nieuwe generatie aan.

AMD is in elk geval positief en verwacht zowel met de Zen-processoren als de nieuwe Polaris-GPU’s weer mee te gaan doen in het hoge segment. Met de Polaris-GPU’s denkt AMD een grote rol te kunnen gaan spelen in laptops die geschikt moeten worden voor virtual reality, een nieuwe manier van gamen die in 2016 waarschijnlijk heel groot gaat worden. De Polaris-GPU’s kunnen veel meer prestaties bieden zonder een grote aanslag te plegen op de accuduur van een laptop.

Tijdens de presentatie werden ook de jaarcijfers gepresenteerd, dat was het minder goede nieuws van de dag. AMD kwam in 2015 uit op een nettoverlies van 660 miljoen dollar. Daarmee is het verlies van het bedrijf opnieuw toegenomen in 2014 kwam het bedrijf uit op 403 miljoen dollar. AMD is over 2016 een stuk positiever door de komst van de Zen-processoren, Polaris-GPU’s en de sterke console-markt. AMD produceert zowel chips voor de PlayStation 4 als Xbox One en het bedrijf wordt ook gelinkt aan de nieuwe Nintendo-console.