2min

De grote reiswebsite Expedia heeft vandaag bekendgemaakt dat het HomeAway heeft overgenomen voor 3,9 miljard dollar. HomeAway is niet bij iedereen bekend maar het is de grote concurrent van Airbnb, een website waar je kamers, appartementen en huizen van andere particulieren kan huren voor een korte periode, om vakantie te houden of om te verblijven tijdens een zakentrip.

Expedia zal ongetwijfeld liever Airbnb hebben overgenomen maar dat bedrijf is qua waarde inmiddels te duur geworden om over te nemen. De waarde van Airbnb werd tijdens de laatste financieringsronde in juni geschat op ruim 25 miljard dollar. Expedia heeft er daarom voor gekozen om de grootste concurrent van Airbnb over te nemen en daarvoor moet het 3,9 miljard dollar betalen, omgerekend zo’n 3,6 miljard euro.

Nog steeds een gigantisch bedrijf voor een reiswebsite, maar het zorgt er wel voor dat Expedia een prominente speler blijft in de reismarkt en nu ook een goed aanbod kan bieden in huizen en appartementen naast de traditionele hotels en hostels. Expedia maakt ook meteen bekend dat HomeAway een losse dochteronderneming blijft en zelfstandig mag opereren.

HomeAway is weliswaar een concurrent van Airbnb, maar niet volledig want Airbnb mikt op alle mogelijke vormen van korte verhuur, terwijl HomeAway zich echt richt op de verhuur voor vakanties. Of die strategie zo blijft of dat Expedia wel gaat aansturen op meer concurrentie is nog onduidelijk. Expedia heeft zich de afgelopen jaren vooral gericht op het verkopen van hotelreserveringen, vliegtickets, autoverhuur, cruises en vakanties.

Expedia is wereldwijd de grootste reissite en heeft een waarde van 18 miljard dollar. Het bedrijf neemt HomeAway over en vergroot daarmee fors zijn waarde, de overname wordt deels betaald in contanten en de rest in aandelen van Expedia. De Amerikaanse toezichthouder moet zich nu gaan buigen over de overname, maar echte problemen worden niet verwacht.