2min

Tags in dit artikel

, , , ,

De waarde van verhuurdienst Airbnb wordt nu op 30 miljard dollar, omgerekend ongeveer 27 miljard euro, geschat. Dat blijkt uit documenten in handen van Bloomberg, dat tegelijk meldt dat Airbnb bij een nieuwe investeringsronde in juli ongeveer 766 miljoen euro ophaalde.

Door de investeringsronde hoort Airbnb nu bij de meest waardevolle Amerikaanse startups. Enkel Uber is meer waard, die taxidienst heeft een totale waarde van 68 miljard dollar (omgerekend 61,3 miljard euro). Eerdere investeringsrondes meerekenend, heeft Airbnb nu in totaal 2,8 miljard euro opgehaald.

Airbnb werd in 2008 opgericht en is bijzonder snel in waarde toegenomen. Net als Uber wordt het omschreven als een marktverstorend bedrijf, door de nieuwe manier van dienstverlening die het erop nahoudt. Waar Uber zich richt op de taximarkt, heeft Airbnb zijn pijlen gericht op de verhuurdersmarkt. Vooral hotels en bed & breakfasts zijn niet blij met Airbnb.

De dienst zou er vooral toe leiden dat hotels, die speciale belastingen betalen over hun activiteiten, failliet gaan. Om die reden komen steeds meer landen en ook steeds meer steden, met speciale regels om de markt weer gelijk te trekken. Specifiek houdt dat in dat Airbnb soortgelijke belastingen moet betalen.

Dat natuurlijk tot grote onvrede van Airbnb, dat recent nog aankondigde thuisstad San Francisco aan te klagen om nieuwe regels. Het bedrijf is actief in 34.000 steden en heeft een nieuw precedent geschept met de rechtszaak tegen San Francisco. Tot nu toe probeerde het bedrijf altijd speciale overeenkomsten te sluiten met steden waarin het actief is en klaagde het steden nooit aan.