Europese Commissie wil copyright gaan toepassen op hyperlinks

De Europese Commissie zou plannen hebben om het plaatsen van een hyperlink naar auteursrechtelijk beschermd materiaal te laten vallen onder de copyright-wetgeving. Dat heeft de Duitse politica Julia Reda bekendgemaakt.

Julia Reda is lid van de Duitse piratenpartij en zij luidt nu de noodklok over de plannen van de Europese Commissie. Een dergelijk wet zou namelijk extreme gevolgen hebben voor het Europese internet. Om te beginnen voor de journalistiek, zo zou Google niet langer naar nieuwsartikelen van uitgevers kunnen verwijzen omdat dit auteursrechtelijk beschermde artikelen zijn. Sommige politici zijn van mening dat Google een vergoeding zou moeten betalen aan de uitgevers voor het plaatsen van deze links, Google zelf en elke moderne online uitgever ziet dat anders.

Voornamelijk in Duitsland en Spanje is geprobeerd dit al eerder voor elkaar te krijgen en dat plan werkte volkomen averechts. In Spanje werd een wet ingevoerd waardoor Google verplicht werd om Spaanse uitgevers te betalen als het bedrijf een link zou plaatsen naar een artikel van een Spaanse uitgever. Google twijfelde geen moment en trok de stekker uit de dienst Google Nieuws en schrapte alle verwijzingen naar de Spaande uitgevers. Het gevolg was dat de Spaanse uitgevers de hoeveelheid bezoekers op hun websites zagen instorten.

Nu lijken dezelfde personen een lobby voor elkaar te hebben in Europa om nu op Europees niveau een dergelijke wet in te voeren. Het gevolg van een dergelijke wet zal ongetwijfeld niet anders zijn, Google zal dan de stekker trekken uit alle Europese versies van Google Nieuws en alle verwijzingen staken.

Deze wet heeft echter ook gevolgen voor andere links, bijvoorbeeld voor het embedden van een YouTube-video, dat is dan ook een nieuwe openbaarmaking en ook daar zal dan voor betaald moeten worden. Iets wat in Nederland ook al meerdere malen ter discussie heeft gestaan.

Het staat vast dat de Europese Commissie zich in 2016 wil gaan bezighouden met copyright en het vormen van nieuwe wetgeving. Daarbij zal het toepassen van auteursrecht op internet een grote rol gaan spelen, de vraag is alleen nog hoever de Europese Commissie hierin zal gaan. Over een maand verschijnt het definitieve document met daarin het plan van de Commissie.