3min

Af en toe vraag ik mij echt af wie die briljante ideeën bedenkt, dit idee komt ongetwijfeld uit Duitsland of Spanje, maar in Europa ligt nu een voorstel op tafel om een hyperlink belasting in te voeren. Eigenlijk is dit voorstel meer gemaakt om Google te pesten en om traditionele dode bomen uitgevers tegemoet te komen, kranten die de boot al 15 jaar gemist hebben en nog steeds niet snappen hoe online uitgeven werkt. Zij pleiten namelijk voor deze geweldige hyperlink belasting.

Het voorstel zoals het er nu ligt heeft overigens niet als doel om op alle hyperlinks belasting te heffen, maar wel op hyperlinks met zogenaamde snippets, waarbij de titel en een stukje inleiding van het artikel wordt getoond en in sommige gevallen ook nog een kleine afbeelding.

Google is een van de bedrijven die hier veel gebruik van maakt in zijn zoekresultaten, maar ook in een dienst als Google Nieuws. Vooral bij die laatste, Google Nieuws, knelt de schoen voor sommige dode bomen uitgevers en daarom pleitten ze voor een belasting op de hyperlink die uiteraard ten goede moet komen aan de uitgevers.

Google zou volgens de uitgevers namelijk geld verdienen aan het tonen van al die snippets en dat zijn artikelen die zij geschreven hebben en dus behoren die inkomsten aan hun toe, zo redeneren de uitgevers. Feit is echter dat Google alleen de inleiding toont en een link naar de website van de uitgever, Google levert de uitgevers grote hoeveelheden gratis bezoekers die ze zelf weer kunnen converteren naar omzet, het zij door reclame te tonen rond de artikelen of door abonnementen te verkopen.

In Duitsland wordt al langer gepleit voor een dergelijke belasting, in Oostenrijk wordt er naar gekeken en in Spanje hebben ze fout gemaakt om deze belasting toe te passen met dwingend recht. Dat betekent dat er niet van de wet mag worden afgeweken en Google verplicht is uitgevers te vergoeden voor de links die het plaatst in Google Nieuws naar de website van de uitgevers. Ook al zegt een uitgever tegen Google dat het geen vergoeding hoeft, moet er nog steeds betaald worden.

Google heeft daarop besloten om de stekker uit Google Nieuws te trekken in Spanje. Het gevolg daarvan is dat de uitgevers nu veel minder bezoekers doorgestuurd krijgen van Google en dat aantal kan echt fors oplopen. De Spaanse dode bomen uitgevers hebben zichzelf dus lelijk in de vingers gesneden en het daarnaast verpest voor de online uitgevers in Spanje die geen problemen hadden met de links.

Kennelijk is dit voorbeeld niet genoeg voor de Europese Commissie om door te hebben dat dit een slecht idee is, niet gaat werken en daarmee alle online uitgevers gedupeerd zullen worden door dit wanbeleid. Ik noem het wanbeleid want dat is het in mijn optiek gewoon.

Zowel in de Nederlandse politiek als in de Europese Commissie zitten mensen die te weinig verstand hebben van IT om hun werk goed uit te kunnen oefenen. Het wordt dan ook hoog tijd dat daar verandering in gaat komen. Er worden, als het goed is, ook geen mensen minister van Economische Zaken als ze niet tot tien kunnen tellen.