2min

Voor het einde van het jaar is mogelijk bekend wie de nieuwe eigenaar van T-Mobile Nederland gaat worden. Als we Reuters mogen geloven dan is er veel interesse voor de Nederlandse telecomprovider en kan Deutsche Telekom flink verdienen aan de verkoop van deze dochteronderneming.

Reuters laat weten dat verschillende investeringsmaatschappijen, maar ook andere providers zich gemeld zouden hebben bij Credit Suisse, de bank die de verkoop in goede banen moet leiden. Deutsche Telekom overweegt om T-Mobile Nederland van de hand te doen om geld vrij te maken zodat het nieuwe frequenties kan aanschaffen in de Verenigde Staten.

Volgens Reuters zouden investeringsmaatschappijen Apax en CVC vergaande interesse hebben om T-Mobile Nederland in te lijven en zouden beide bezig zijn een bod voor te bereiden. Van andere bronnen heeft Reuters vernomen dat Bain Capital en Providence momenteel nog overwegen een bod te gaan doen. Vanuit de telecommarkt is uiteraard ook interesse, Liberty Global wordt genoemd als mogelijke kandidaat, dat bedrijf had zijn zitten gezet op Vodafone Nederland door bepaalde activiteiten te ruilen met Vodafone, maar die optie is nu van de baan.

Ook vanuit Frankrijk zou interesse zijn aldus Reuters, het Franse telecombedrijf Iliad zou wel interesse hebben, zij bezitten Free een Franse prijsvechter. Enkele maanden geleden liet Orange al weten dat bij het bij de verkoop van een Nederlandse telecomprovider zeker interesse zou hebben.

Verder zijn er natuurlijk enkele grote telecomproviders die altijd interesse kunnen hebben. Het Spaanse Telefonica en Hutchison Whampoa uit Hong Kong zijn in veel Europese landen actief maar nog niet in Nederland. Tot slot is het Amerikaanse AT&T recent begonnen met het kijken over de grens, zo hebben ze in Mexico flink wat overnames gedaan en zijn ze al eens gelinkt aan een overname van KPN. Al met al genoeg partijen die interesse kunnen hebben in T-Mobile.

Credit Suisse zou alle gegadigden hebben laten weten dat ze voor 16 november, aanstaande maanden een bod kunnen neerleggen, daarna wordt waarschijnlijk besloten om met een aantal partijen een besloten veiling te houden. De waarde van T-Mobile Nederland wordt geschat op 3 miljard euro. Als er veel gegadigden zijn kan het bedrijf weleens een veelvoud daarvan gaan opleveren.

T-Mobile heeft de uitrol van zijn 4G-netwerk in Nederland net afgerond en een eventuele koper stapt qua netwerk op een goed moment in. De concurrentie in Nederland staat echter op het punt om fors toe te nemen en dat kan nog wel een probleem worden.