Volgens de Israëlische krant Yedioth Ahronoth is het Israëlische bedrijf Cellebrite de derde partij die de FBI helpt bij het hacken van de iPhone. Dat bedrijf werkt samen met meer overheden en opsporingsinstanties om smartphones te hacken en data te verkrijgen.

De FBI maakte eerder deze week bekend dat een derde partij zich heeft gemeld die kan helpen bij het hacken van de iPhone 5C van de terrorist die de aanslagen pleegde in San Bernadino. De FBI heeft aangegeven dat als dit bedrijf succesvol is het bereidt is de zaak tegen Apple in te trekken omdat het dan de hulp van het bedrijf uit Cupertino niet meer nodig heeft.

Sindsdien is het erg stil en Apple heeft al gevraagd wie deze derde partij is, maar de FBI weigert daar antwoord op te geven. Nu wordt het Israëlische bedrijf Cellebrite aangewezen als de partij die de FBI zou helpen. Het bedrijf wil verder niet reageren tegenover de media en de FBI hult zich ook nog steeds in stilzwijgen. Cellebrite zou echter vaker samenwerken met overheden en opsporingsinstanties om bepaalde data op tafel te krijgen.

Het bedrijf zal dan ook zo blij zijn met alle media-aandacht en de vraag is met wat voor methodes ze werken. Het kan zomaar zijn dat het bedrijf beveiligingslekken heeft gevonden in iOS waar Apple nog geen weet van heeft en die worden misbruikt om data te achterhalen.

Cellebrite is onderdeel van het Japanse bedrijf Sun Corp dat al veel langer samenwerkt met de FBI. Op de website van Cellebrite is ook gewoon te lezen dat het bedrijf in staat is om data van een iPhone af te halen. Vrijwel alle iPhones worden vermeld op de website, behalve de iPhone 6S, iPhone 6S Plus en iPhone SE. Dit kan echter ook te maken hebben met het feit dat de website niet goed wordt onderhouden, aangezien het gaat om de laatste drie modellen.

Apple zal waarschijnlijk overwegen om juridische stappen te ondernemen om de methodes van het bedrijf te achterhalen, zodat het de lekken in de software kan dichten of de beveiliging verder kan verbeteren. Wat in elk geval vaststaat is dat je data nooit helemaal veilig is op je smartphone.