2min

De FBI is erin geslaagd om de iPhone 5C van de aanslagpleger in San Bernadino te hacken. De FBI had Apple voor de rechter gedaagd voor hulp om de iPhone te kraken, maar het bedrijf uit Cupertino weigerde mee te werken. Daarna meldde zich een derde partij bij de FBI die stelden de FBI te kunnen helpen en dat lijkt nu gelukt. De FBI heeft nu besloten de rechtszaak tegen Apple in te trekken.

Dat de FBI erin is geslaagd de iPhone 5C te hacken blijkt uit documenten van de rechtbank waarin de rechtszaak tegen Apple wordt ingetrokken. De FBI stelt de hulp van Apple niet langer nodig te hebben bij het hacken van de iPhone. Een officiële reactie van de Amerikaanse Justitie of Apple is vooralsnog niet uitgegeven.

Vorige week werd een hoorzitting al uitgesteld om de FBI de tijd te geven een methode van een derde partij te onderzoeken. Alles wijst erop dat die methode werkt en de FBI erin is geslaagd toegang te krijgen tot de iPhone. De derde partij heeft zichzelf niet publiekelijk bekendgemaakt, maar het gaat mogelijk om het Israëlische Cellebrite.

Hoewel de rechtszaak nu wordt gestaakt is er wel een nieuwe situatie ontstaan. Apple kan niet langer garanderen dat alle data op een iPhone veilig is, want de FBI heeft een methode in handen om elke iPhone te kraken en de data in te zien. Voor Apple is dat een groot probleem en de kans bestaat dat Apple nu via de rechter gaat proberen af te dwingen dat de FBI bekendmaakt wie de derde partij is en wat voor methode er is gebruikt. Op die manier kan Apple dan nieuwe beveiligingen uitrollen om deze methode tegen te gaan. De FBI zal hier echter op zijn beurt niet aan mee willen werken. De discussie over privacy en de mogelijkheid om toegang te krijgen tot versleutelde systemen is waarschijnlijk nog lang niet over.

Eerder liet President Obama ook al weten dat er een oplossing moet komen, met een balans tussen privacy, versleuteling en de mogelijkheid om data inzichtelijk te maken voor opsporingsinstanties.