2min Devices

Apple heeft geen flauw idee hoe FBI de iPhone 5C heeft gehackt

Een advocaat van Apple heeft anoniem aan Ars Technica laten weten dat Apple geen idee heeft hoe de FBI de iPhone 5C van de aanslagpleger in San Bernadino heeft gehackt. Apple gaat in elk geval niet proberen om via de rechter af te dwingen dat de FBI dat moet prijs geven. Apple acht de kans klein dat het die rechtszaak wint.

De advocaat laat weten dat Apple er wel over na heeft gedacht maar dat het kan gaan om een hardwarematige of een softwarematige hack of een combinatie daarvan. Wat Apple intern niet kan verklaren is waarom de hack alleen werkt op de iPhone 5C. Apple is in elk geval blij dat de hack niet werkt op nieuwere toestellen en daarmee is het probleem voor Apple ook opgelost.

De FBI heeft de hack waarschijnlijk gekocht bij een Israelisch bedrijf genaamd Cellebrite. Dat bedrijf weigert verder de media te woord te staan, waardoor de geruchten rond het bedrijf alleen maar toenemen.

Apple en de FBI waren begin dit jaar in een juridische strijd verwikkeld, de FBI had bij de rechter afgedwongen dat Apple ze moest helpen bij het hacken van een iPhone 5C, iets wat Apple weigerde, waardoor de situatie erg hoog op liep. Uiteindelijk trok de FBI de hele rechtszaak in toen het de hulp van Apple niet langer nodig had en via een derde partij een hack geleverd had gekregen.

Voor Apple was de voornaamste reden om te weigeren dat er anders een precedent geschept zou worden, waarbij Apple altijd opsporingsinstaties moet helpen. In dit geval ging het om een terrorist wat best een legitieme reden is, maar niet als de opsporingsdiensten voor elk wissewasje aankloppen. Daarnaast zou Apple dan de veiligheid van data niet meer kunnen garanderen aan zijn klanten.

Bron:Ars Technica