De FBI heeft een bericht verstuurd naar alle politiediensten van de Verenigde Staten waarin het aangeeft dat het kan helpen bij het hacken van iPhones en andere mobiele apparaten. Veel opsporingsdiensten lopen nog weleens tegen het probleem aan dat ze geen toegang hebben tot mobiele apparaten van verdachten, met de hulp van FBI kan die toegang mogelijk alsnog worden verkregen.

Slechts nieuws voor Apple, het heeft net het hele juridische geschil met de FBI achter de rug, waarin de FBI de medewerking van Apple eiste om toegang te krijgen tot de iPhone van de aanslagpleger in San Bernadino. Apple weigerde dit omdat het een precedent zou scheppen, uiteindelijk wist de FBI met behulp van een extern bedrijf de iPhone alsnog te hacken.

Voor Apple was dat al geen goed nieuws aangezien het nu niet langer kan garanderen dat de data op je iPhone veilig en versleuteld is opgeslagen. Nu lijkt de FBI ook nog actief alle andere politiediensten in het land te gaan helpen bij het hacken van iPhones, dat blijkt uit een bericht dat is rondgestuurd naar alle politiediensten. Hoewel het een goede zaak is dat de politie nu beter in staat is zijn werk te doen, doordat het ook data van de iPhones van verdachten kan inzien, is het voor de reputatie van Apple minder positief.

De vraag is dan ook hoelang deze hack zal werken, Apple zal er alles aan doen om in toekomstige updates meer beveiligingen toe te passen, zodat de FBI weer is buitengesloten. Apple weet alleen op dit moment niet waar het lek precies zit, of welke methode de FBI exact toepast. In elk geval is de hele discussie tussen privacy en opsporing nog niet voorbij, want zodra Apple de beveiligingen gaat verbeteren zal de FBI waarschijnlijk weer naar de rechter stappen.