1 min

De Finse overheid is ernstig teleurgesteld in Microsoft en verwijt het bedrijf diverse beloftes te hebben gebroken na de overname van de televisiedivisie van Nokia in 2014. Microsoft maakte deze week opnieuw bekend flink wat banen te gaan schrappen, waarvan zo’n 1350 in Finland.

Waar in Nederland veel winkels omvallen en duizenden mensen op straat komen te staan, moet Finland toekijken hoe Microsoft steeds dieper het mes zet in de voormalige telefoondivisie van Nokia, maar ook het overgebleven Nokia van plan is om flink wat banen te gaan schrappen.

De ooit zo succesvolle telefoonfabrikant is nu verantwoordelijk voor flink wat banenverlies. Bij de overname van de telefoondivisie van Nokia heeft Microsoft ook gesproken met de Finse overheid en volgens hen is toen beloofd dat Microsoft onder meer een datacenter zou gaan openen in het land. Zover is het echter nooit gekomen. Ook liet Microsoft destijds weten grote plannen te hebben met de telefoondivisie terwijl het nu heeft besloten deze vrijwel volledig weg te snijden.

Finland wil dan ook met Microsoft rond de tafel om een regeling af te dwingen voor alle mensen die worden ontslagen door de techgigant.

Ondanks al het slechte nieuws is er ook een nieuw Fins bedrijf dat de rechten van Nokia heeft gekocht, inclusief een fabriek en wat oude productseries, zij gaan proberen om Nokia op Android weer succesvol te maken. Mogelijk levert dat op termijn weer werkgelegenheid op.