Samsung heeft voor een nog onbekend bedrag de Amerikaanse cloudaanbieder Joyent overgenomen. In Europa is deze aanbieder nog niet zo heel bekend, maar het biedt public en private (container) clouddiensten aan en concurreert daarmee met Amazon Web Serices, Google Cloud Platform en MIcrosoft Azure. Joyent is echter nog een stukje kleiner.

Samsung lijkt de overname vooral gedaan te hebben om de eigen clouddiensten te kunnen verbeteren, volgens Injong Rhee, topman bij Samsung Mobile, wordt Samsung meteen Joyent’s grootste klant. Daarmee kan Samsung in rap tempo zijn eigen software en diensten verbeteren. Samsung ziet ook dat we steeds afhankelijker worden van goede clouddiensten en voor een bedrijf als Samsung met zoveel producten en diensten is het dan ook een goede zet om daar structuur in aan te brengen, zodat je niet honderden diensten bij honderden verschillende providers hebt lopen.

Met de overname van Joyent zal het beleid ongetwijfeld worden dat alle clouddiensten daar moeten worden ondergebracht. Joyent heeft op dit moment zeven datacenters waarvan de meeste in de Verenigde Staten zijn gevestigd en ééntje in Amsterdam. Voor een wereldwijd opererend bedrijf als Samsung zal het aantal datacenters moeten worden uitgebreid, zo zal er in Europa wat bij moeten maar ook zeker in Azië.

Samsung heeft de midellen om een bedrijf als Joyent snel te laten groeien. De vraag is of Samsung de focus vooral legt op de eigen diensten, of dat het Joyent ook de mogelijkheid wil bieden om echt te gaan concurreren met bedrijven als Amazon, Google en Microsoft. Nu doet het dat op kleine schaal, maar met de juiste investeringen kan dat ook op grote schaal.